Alla behövs men behovet svänger

PRAKTIKER. Intresset för praktiska gymnasieutbildningar är stort. Det är bra. Hantverkare är det ont om. Så kommer det inte alltid att vara. Efterfrågan svänger. Därför är det viktigt att samhället har starka trygghetssystem som bär över konjunktursvackorna.

Opinion2007-11-30 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
e Under det krisande 1990-talet, var högskoleutbildning den stående medicinen mot arbetslöshet. Både offentliga sektorn, handeln och industrin drogs ner på styrfart. Arbetslösheten var hög. Behovet av byggjobbare, målare, elektriker, metallare var noll. De arbetslösa fick veta att de hade fel utbildning och högstadieeleverna varnades för yrkesinriktade linjer.

Den som ville bli snickare betraktades i det närmaste som svagsint. Hantverkare hade ingen framtid. Akademiker och tekniker var vad marknaden ville ha, nu och i framtiden. Helst skulle man bli något inom data och IT.

Så var det då. I nästa sväng var det brist på hantverkare och överflöd på akademiker. I den fantastiska högkonjunktur som ännu råder efterfrågas i stort sett alla yrkesgrupper. I Norrbotten är det framför allt fortfarande brist på arbetskraft inom bygg, verkstad, el och transport, men också på läkare, sjuksköterskor, VVS-reparatörer och civilingenjörer. Och inom IT-sektorn är det svårt att få tag på systemare och programmerare.

Efterfrågan på hantverkare har inte gått de unga förbi. Nu är det inte bara ett godkänt val, det är till och med önskvärt. Denna vecka har Piteå-Tidningen skrivit om det stora intresset för de praktiska programmen när hundratals niondeklassare gjorde studiebesök på Strömbacka gymnasieskola. Intresset driver upp inträdeskraven. Det gäller att komma ut med höga betyg från nian för att klara konkurrensen om utbildningsplatserna.

Att praktikerna är högpresterande också inom de teoretiska ämnena är givetvis bara positivt. Men skolan måste också ha något värdefullt att erbjuda dem som har god blick och gott handlag för praktiskt arbete, men inte är så bra på matte. Skickliga problemlösare, bra på att räkna ut saker och ting, men sämre på att räkna.



Den rådande högkonjunkturen är stark, men på väg att plana ut. När de nya kullarna utexamineras från de yrkesinriktade programmen är efterfrågan troligtvis inte alls lika het, även om de unga kommer att få draghjälp när 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden. De handlar om gigantiska pensionsavgångar som redan börjat och kommer att pågå, åtminstone fram till 2015.

För samhället gäller det att ta hand om den arbetskraft som för tillfället inte behövs. Även om det handlar om ett par år, är det i det stora sammanhanget bara tillfälligt. Det måste finnas fungerande säkerhets- och trygghetssystem med en stark a-kassa, utbildningar och andra arbetsmarknadsåtgärder som fångar upp och vårdar de arbetslösa i väntan på nästa konjunkturuppgång.



Samhället får lov att se på medborgarna som ett kapital det investerats i och som måste vårdas och värnas. Inte hackas på och skuldbeläggas för att de valt fel yrke. De allra flesta yrken är fel någon gång, men plötsligt blir de rätt igen. Se bara på systemare och programmerare. Hur fel var inte de yrkesvalen när IT-bubblan sprack? Nu är dom högvilt igen.

Birgitta Pettersson

birgitta.pettersson@pitea-tidningen.se





Bild + bildtext Från bildarkivet Ledare fredag
Läs mer om