Den svenska åkerinäringen är satt under hård press och stark konkurrens. Konkurrens kommer dels från nationella konkurrenter men också från internationella konkurrenter som utför så kallade cabotagetransporter inom Sveriges gränser. Med cabotagetransporter avses när ett transportföretag under en begränsad period utför inrikes transporter för annans räkning i en medlemsstat där företaget inte är etablerat. Detta handlar tyvärr alltför ofta om oseriösa åkerier som dumpar löner och fuskar med skatter och avgifter, men också om svenska åkerier som hyr in personal som får arbeta till löner som ligger långt under gällande kollektivavtal och med arbetsvillkor som skulle få många av oss att blekna. Forskning vid Lunds Tekniska Högskola visar att tusentals lastbilars körs i vårt land i strid med gällande EU-regler.
Så här kan det absolut inte få fortsätta. Det krävs verkligen krafttag från politiskt håll för att stävja detta. Men för att kunna förverkliga en situation där trafiken bedrivs under sunda förutsättningar med goda arbetsvillkor, hög trafiksäkerhet och minskad klimat- och miljöpåverkan krävs en betydligt mer aktiv politik såväl på nationell nivå i Sverige som på EU-nivå.
Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog och Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Anders Ygeman presenterade på fredagsmorgonen ett fempunktsprogram som Socialdemokraterna vill genomföra såväl i Sverige som i EU för att stoppa den illegala lastbilstrafik som idag hotar att slå ut den seriösa åkerinäringen som bedriver legal lastbilstrafik.
De socialdemokratiska förslagen står i bjärt kontrast mot den politik som Moderaterna för och som syftar till att helt avreglera lastbilstrafiken inom EU, vilket skulle komma att öka problemen med lönedumping och osund konkurrens som bygger på dåliga arbetsvillkor för förarna.
Socialdemokraterna konstaterar att man om man vinner höstens riksdagsval kommer att verka för ett fördjupat progressivt samarbete på EU-nivå för att skapa ordning och reda på vägarna i hela Europa. Det finns redan idag initiativ i sådan riktning från framförallt de S-märkta regeringarna i Danmark och Frankrike med stöd av regeringarna i Finland, Tyskland, Belgien, Italien och Spanien. Den svenska regeringen har på intet sätt givit något stöd till dessa initiativ utan har i stället tillsammans med andra konservativa regeringar gett stöd till EU-kommissionen som motsatts sig de regleringsinitiativ som framlagts. I stället har såväl infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i en interpellationsdebatt den 17 januari i år sagt att hon vill avreglera lastbilstrafiken. Samma sak har Moderaterna EU-parlamentariker Christoffer Fjellner framför på Svenska Dagbladets debattsida den 15 februari. Skiljelinjen mellan Socialdemokraternas strävan efter ordning och reda på lastbilstrafiken och Moderaternas avregleringslinje är uppenbar.
Vidare avser Socialdemokraterna föreslå att de internationella frakthandlingar, så kallade CMR-sedlar, alltid ska medföras i lastbilshytten vid internationella lastbilstransporter. Detta skulle underlätta möjligheterna till kontroll av transporten avsevärt. Man föreslår också att klampning av hjul, beslagtagning av registreringsskyltar eller andra åtgärder som omöjliggör vidare färd ska kunna tillämpas om förare eller åkeri inte betalar böter och sanktionsavgifter.
Ytterligare ett förslag i det socialdemokratiska paketet är att fördubbla sanktionsavgifterna eftersom Sverige idag har mycket låga bötesnivåer om man jämför med övriga länder. Regeringens förslag till sanktionsavgift för illegal trafik ligger på 20 000kr medan S föreslår att avgiften ska ligga på 40 000kr. Med regeringens nivå kan det vara alltför lätt för oseriösa företag att kalkylera med sanktionsavgifter och böter och ändå få kalkylen att bli positiv. Så kan vi bara inte ha det. Bötesnivåerna måste ha en verkligt avskräckande effekt.
Det skärpta regelverk som föreslås från socialdemokratiskt håll ställer naturligtvis höga krav på polisen. För att klara av att följa upp efterlevnaden av den skärpta lagstiftningen krävs att de poliser som ska utföra kontrollerna har rätt kompetens för att klara av uppdraget. Det måste också finnas tillräckligt med poliser för att kunna utföra alla de kontroller som behöver utföras. Med tanke på de polisavgångar som sker, och kommer att ske, inom polisorganisationen krävs särskilda insatser för att klara personalbehovet.
Det är ytterst glädjande att Socialdemokraterna tar åkerinäringens problem på största allvar och presenterar ett bra åtgärdspaket för att komma till rätta med alla de tusentals illegala lastbilstransporter som genomförs i vårt land. Detta är naturligtvis till gagn för den svenska åkerinäringen men framförallt för alla de förare som idag tvingas utföra alla dessa illegala transporter idag. Med tydligare och mer genomgripande regler kring lastbilstransporterna kan vi bringa ordning och reda inom denna sektor och rensa bort den osunda konkurrens som bygger på lönedumpning och dåliga arbetsvillkor. Och det är bara att hoppas att såväl EU-parlamentet och den svenska riksdagen får en majoritet som är beredd att ta i med hårdhandskarna mot de företag som idag bedriver en osund och illegal verksamhet.