Wetterstrand och miljö - rödgröna ess
På hundra år kommer temperaturen att höjas avsevärt, havsvattennivåerna att höjas med en meter och Grönlands inlandsis har i det närmaste utraderats. Samtidigt har ett helt land försvunnit under havsytan och ett helt lands befolkning blivit klimatflyktingar. Maldiverna finns helt enkelt inte mer.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand besökte Piteå i veckan. Vid en föreläsning på Acusticum och på Krokodil målade hon upp visionen för ett koldioxidneutralt Sverige och för den kommande rödgröna klimatpolitiken.
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Regeringen Reinfeldt framställer sig gärna som världens mest klimatambitiösa regering med högt ställda målsättningar. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 20 miljoner ton per år. Detta kan låta som högt ställda ambitioner och en klimatsmart approach på politiken. Men det räcker att skrapa på ytan för att förstå att detta är löften fyllda med massor av luft. En fjärdedel av minskningen är redan genomförd. Regeringen har nämligen valt 1990 som referensår och kan därmed också räkna hem alla insatser som gjordes fram till 2006. Ytterligare en fjärdedel är dessutom redan beslutade åtgärder som ännu ej genomförts. Därmed är hälften av sänkningen redan säkrad utan att regeringen Reinfeldt behövt fatta ett enda beslut. Ovanpå detta tillkommer beslut på mellanstatlig nivå i EU och på FN-nivå. När allt sedan räknats samman återstår
10 procent för Reinfeldt och Carlgren att uppfylla. Inget av detta kommer att ske under innevarande mandatperiod. Det ligger i framtiden.
Samtidigt menar Fredrik Reinfeldt att det egentligen inte spelar någon roll vad Sverige gör eftersom vi är så små och endast svarar för 0,2 procent av världens koldioxidutsläpp jämfört med USA:s 20 procent. Men jag vill återkomma till Maldiverna, landet som hotas att sjunka under havsytan inom hundra år. President Mohamed Nasheed har deklarerat att Maldiverna ska bli helt koldioxidneutrala på tio års sikt. Detta trots att Maldivernas utsläpp är minimala om man jämför med Sveriges klimatpåverkan. Men presidenten menar att det bara finns en väg att gå och att det behövs förebilder.
Maria Wetterstrand, det gröna språkröret, är av samma uppfattning. Hennes målsättning är att Sverige ska fungera som en förebild i klimatpolitiken och att Sverige årligen ska genomföra minst en åtgärd som för oss närmare ett koldioxidneutralt samhälle. Fram till 2050 måste svenskarnas påverkan på klimatet minska med minst 85 procent, men troligen elimineras helt för att uppnå detta.
Miljöpartiet vill därför genomföra stora satsningar på kollektivtrafiken, och då främst den spårbundna trafiken. Maria Wetterstrand lyfter särskilt fram Norrbottniabanans betydelse för en fungerande kollektiv- och godstrafik i Norrland. Dessutom vill Miljöpartiet satsa på höghastighetståg i södra Sverige för att kunna genoföra ett systemskifte från persontransporter via flyg till tåg.
Maria Wetterstrand vill också se stora satsningar på energiomställning i industrin. Genom satsningar på energieffektiv teknik borde den svenska industrin kunna minska sin energiförbrukning med minst 50 proent. Men för att kunna åstadkomma en genomgripande energiomställning i det svenska samhället krävs det samverkan mellan näringsliv och politik. Helt enkelt ett "Green new deal".
Miljöpartiet och Maria Wetterstrand ger den rödgröna oppositionen en tydlighet i klimatpolitiken. Maria Wetterstrands kompetens, engagemang och tydlighet är en stor tillgång för den rödgröna oppositionen. Alliansen och Andreas Carlgren (C) står sig slätt jämfört med Wetterstrand och den rödgröna oppositionen. Såväl Maria Wetterstrand som klimatpolitiken är rödgröna ess i den kommande valrörelsen. Det känns tryggt att vara med i samma lag som Maria Wetterstrand och Miljöpartiet. Carlgren och Reinfeldt har däremot all anledning att darra inför det kommande klimatslaget i svensk politik.