Varför tvingar skolor elever att byta om och duscha tillsammans?

Tjejer känner sig ofta obekväma i skolans omklädningsrum. Ändå måste elever duscha efter idrottslektionerna. 

Duschar.

Duschar.

Foto: Felicia Nilsson

Ledarkrönika2025-03-20 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har skolplikt och det är inget man kan välja bort. Elever ska gå till skolan varje dag, men det bygger på att det är en trygg miljö. Barn behöver lita på att lärare och skolkompisar vill dem väl. Så är det inte alltid. Mobbning finns mer eller mindre i nästan alla skolor. Det kan handla om utfrysning i matsalen på lunchen, våld på rasten eller kränkande fotografering i omklädningsrummet efter gympan. 

Många har hemska minnen från sin skoltid kopplat till just omklädningsrum. Det kan vara en gränsöverskridande manlig idrottslärare som med påhittat ärende alltid kliver in när tjejerna byter om. Andra berättar om hur handduken plötsligt är borta när man duschat färdigt. Klasskompisar som hånskrattar åt olika kroppsformer och tar upp mobilkameran. Så vips är en nakenbild ute i sociala medier. Ångestfyllda händelser som sätter djupa spår. Särskilt under den tid man inte är färdigväxt. I en och samma klass kan det skilja enormt i fysisk utveckling trots jämnåriga i övrigt. 

På Strömbackaskolan i Piteå lever den här oron. På nyhetsplats skriver PT om en enkät de gjort med 196 elever av skolans elever. 30 procent svarade att de aldrig eller sällan duschar efter idrottslektionen. Ligger idrotten som sista lektion för dagen föredrar de flesta att duscha hemma. Men tonårstjejerna Elvira, Lilly och Amanda har en annan förklaring. Man känner sig inte bekväm att visa sig för andra. Särskilt inte under första året då man inte känner varandra än. 

Enkätsvaren visar också att det är vanligare att killar duschar än tjejer. Kanske tar de i mer under lektionen och blir svettigare funderar Elvira. Men det finns också ett tydligt jämställdhetsproblem. Killar klankar ned på tjejers prestationer i olika sporter. Ett tufft klimat på idrottslektionerna hindrar tjejer från att delta fullt ut. En annan aspekt är att smutsiga duschrum. Det är inte så kul att kliva runt naken bland snusrester och hår. 

Gymnasiechef Annika Niklasson säger till PT att de har genomfört trygghetsskapande åtgärder. Insynsskydd, duschväggar och några helt enskilda omklädningsrum för de som önskar. Bra insatser, men ändå är det något som gör att unga inte vill duscha. Det måste man ta på allvar. 

Sverige har en märklig mix och tradition av utpräglad individualism samtidigt som det just i omklädningsrum ofta är påtvingad kollektivism. I simhallar duschar man på rad några centimeter från mängder av okända nakna kroppar. Sen trängs man vid skåpen och ska försöka klä på sig på minimalt utrymme där alla ser allt. Samma sak med bastukulturen. Alla omfamnar inte nudistkänslan. Inte heller alla älskar att se när folk öppet filar fötterna i duschen. Personlig hygien passar bäst i den privata sfären. 

Såhär fungerar det inte i de flesta andra länder. Där finns kloka tankar om integritet. Finns inte på kartan att man står sida vid sida i offentliga duschar. Bås i både omklädningsrum och duschar är egna och låsbara. Det ger en trygghet och får säkert fler att våga gå till simhallen. Något som också stärker folkhälsan. 

Enkäten från Strömbackaskolan pekar på att det kanske är läge att sluta med tvångsdusch i skolan. Idrottslektioner går att planera i slutet av skoldagen. Alla sportaktiviteter kräver inte heller alltid byte av kläder och dusch. Tjejers trygghet måste gå före hysterin med att alla måste duscha direkt. Lite svett har inget dött av.