Strandskyddet behöver reformeras

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Olov Abrahamsson är politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Foto: NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-22 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det beskrivs som en stor framgång för Centerpartiet att regeringens utredare föreslår en differentiering av strandskyddet för att möjliggöra ökat byggande i strandnära lägen i kommuner med låg exploateringsgrad. 

Jag skulle dock vilja påstå att det är en minst lika stor triumf för Socialdemokraterna i skogslänen som drivit kravet under mycket lång tid.

I princip varje år har de norrbottniska S-riksdagsledamöterna motionerat om det orimliga i att ha samma regler i glesbygdskommuner som Arjeplog och Jokkmokk, där det finns gott om plats att bygga, och hårt exploaterade områden i Stockholm och Göteborg.

2018 gick också det hela det socialdemokratiska partiet till val på att förändra strandskyddsreglerna så att de fungerar bättre i hela landet.

Bland annat lyfte dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) frågan vid landsbygdsriksdagen 18 maj 2018.

”Jag har under min Sverigeresa besökt snart alla landsbygdskommuner, och det finns en fråga som har kommit upp i varenda kommun, och det är byggande i strandnära lägen”, konstaterade Bucht.

Efter valet blev strandskyddet även en av de som saker som diskuterades i förhandlingarna mellan S, C, L och MP.

Och i Januariavtalet enades de fyra partierna till sist om att göra en ordentlig reformering av strandskyddet.

Nu är beslutsunderlaget klart i form av en gedigen statlig utredning.

Inriktningen går helt i linje med förslagen från lands- och glesbygdslänen. Utredningen pekar på att det finns enormt stora skillnader mellan olika delar av landet. Jokkmokks kommun har den lägsta exploateringsgraden av stränder (1,4 procent) och Danderyd den högsta (68,9 procent).

Följaktligen vill utredaren att det tas större hänsyn till de lokala variationerna och att det blir lättare att bygga i strandnära lägen i kommuner med låg exploatering.

De norrbottniska S-riksdagsledamöterna är nöjda.

"Det är en viktig fråga för landsbygden, både genom att det blir enklare att bygga strandnära och för att det förbättrar förutsättningarna för småföretagande och besöksnäring att etablera sig i områden med lägre befolkningstäthet och exploateringstryck. Vi ser fram emot regeringens proposition på området", säger riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S), Haparanda, en av dem som motionerat om frågan vid flera tillfällen.

Helt rätt. Det finns ingen anledning för regering och riksdag att vila på hanen i denna fråga.

Det är dags att komma till skott och anpassa strandskyddet efter de olika verkligheterna i vårt vidsträckta land.

Det behövs en bättre anpassning efter lokala behov och förutsättningar.