Socialdemokraterna behöver framtidsnamn som Samuel Pettersson

Många äldre politiker håller gärna hårt i sina poster. Men alla partier mår bra av föryngring och det märktes på partikongressen. 

Kongressombud från Piteå.

Kongressombud från Piteå.

Foto: Joanna Abrahamsson

Ledarkrönika2025-06-03 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas 42:a ordinarie partikongress avslutades i Göteborg i söndags. 350 ombud från hela landet utgör partiets högst beslutande organ. Långa dagar och ibland även nätter fylldes av förhandlingar, debatter och beslut. Eftersom den senaste partikongressen 2021 var präglad av pandemi och stängd för åhörare så var det här en efterlängtad gigantisk återträff. 2019 var förra gången alla inblandade och intresserade sågs samtidigt, då i Örebro. 

Piteå representerades på plats av Patric Lundström, Elisabeth Lindberg och Samuel Pettersson. En sammansvetsad trio som alla kände stolthet över att få vara en del av maskineriet som pekar ut en ny riktning för Sverige. Tillsammans med Norrbottens delegation drev de frågor som är viktiga för den del av landet som tyvärr inte alltid syns mest i nationell media. 

Elisabeth brinner för kultur och var uppe i talarstolen för att lyfta kulturgarantin och vikten av estetiska program på varje gymnasieskola. Patric pratade särskilt om att behålla elpriszonerna i Sverige. Fler kommuner borde göra som Piteå kommun tycker han: Säga ja till mer elproduktion, ja till vindkraft, ja till solenergi och ja till en hållbar framtid. Samuel talade bland annat om ungdomars möjlighet till uppehållstillstånd under gymnasietiden. Norrbotten kammade hem flera segrar. Vinster som handlar om gratis kollektivtrafik för unga och nej till vinster i skolan för att nämna två exempel. 

I samband med partikongressen valde SSU Norrbotten att gå ut med beskedet att just Samuel blir deras riksdagskandidat. Inför valet 2026 vill de ge större utrymme till ungas röster. Socialdemokraternas listor behöver därför förnyas. Och det görs bäst med ungas perspektiv. Som distriktsordförande för SSU Norrbotten har Samuel en stabil plattform och starkt stöd som förhoppningsvis gör att han kommer in i riksdagen. Riksdagslistan fastställs av partidistriktet under hösten. Men konkurrensen är hård och avgörandet ligger förstås i slutändan hos väljarna. 

Äldre politiker som håller hårt i sina uppdrag stänger dörrar till nya generationer. Det gör också att allmänheten får en felaktig bild av proffspolitiker som aldrig haft ett vanligt arbete. Därför är det ett så viktigt signalvärde att satsa just på personer som Samuel Pettersson. I en intervju på nyhetsplats i PT är han tydlig: Många unga tror inte att politiken kan förändra samhället. Det krävs unga kandidater för att lyfta fram de ungas perspektiv. Om vi ska ha en omställning i Norrbotten till exempel, så måste vi ha unga som flyttar hit. För att de ska kunna flytta hit måste de ha någonstans att bo och där anser vi från SSU att både nuvarande regering och S har för vek politik. 

Att regelbundet kritisera både moderpartiet och sittande regering ingår i uppdraget som ungdomsförbund. Men det är inte slentrianmässigt gnäll bara för att få uppmärksamhet. Det är en blåslampa som driver fram reformer. Kanske inte alltid med direkt resultat, men envist arbete leder steg för steg politiken framåt. Många nuvarande politiker har börjat sin bana precis så. 

Just nu är medelåldern på riksdagsledamöter 49 år. 26 år äldre än Samuel som är fyllda 23. Han har därmed framtiden för sig och på partikongressen fick Socialdemokraterna ett smakprov på hans drivkrafter och engagemang. Svensk politik kommer definitivt få se mer av honom.