Hur resonerar redaktionen om Rysslandsutredningen? Sexövergrepp och tafsande i landets högsta ledning; av presidenten och i kongressen? Mitt upp i kommer också Harvey Weinstein-skandalen och hela #metoo-maratonet. En reporter jobbar 17 timmar om dygnet med att ta emot samtal från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier av politiker.
Reportern Maggie Haberman har som enda uppdrag att bevaka Donald Trump. I stort sett dygnet runt, han verkar själv gå på speed hela tiden. Hon säger att hon själv börjar likna honom, twittrar oavbrutet, poddar, skriver, tv-kommenterar. Adrenalinkickarna driver henne.
Tweets, uttalanden, intervjuer med Trump, hans stab, dokument och läckor från Vita huset pusslas ihop, skandal på skandal avslöjas. Inte för att Trumps anhängare bryr sig. De anser att NY Times rapporterar fake news, precis som andra menar att Trump hittar på egna fakta och twittrar ut – fake news. Slaget om sanningen är en träffande titel. I denna ljuva sommartid är också kroppspolitik aktuell. Klä av sig offentligt – att våga eller inte våga? Kroppsförakt, kroppsstress, fetthat. Också här ett tips på svtplay: Line fixar kroppen, en norsk dokumentärserie producerad av NRK, som verkar vara på bettet när det gäller serier om unga kvinnor ur olika perspektiv.
Line heter Elvsåshagen i efternamn och är 27 år. Hon har, liksom de flesta andra, inga skäl att ständigt problematisera sin kropp. Hon törs knappt klä sig i badkläder. Hon går inte ut utan smink. Hennes huvud är för litet, magen för stor, ögonen för små – listan är lång.
I programmen går hon igenom olika kroppsdelar för att komma till rätta med komplex som styr hennes liv. Men Lines serie är inte helt självcentrerad utan baseras på statistik om unga kvinnors normaliserade kroppsmissnöje. Mycket pengar, tid, tankar och energi investeras i drömmen om den perfekta kroppen. Den perfekt retuscherade perfekta kroppen. Suget efter konstlad skönhet är enormt, för att inte säga tvångsmässigt.
Det forskas också mycket på temat kropp i Norge. En studie pekar på att unga kvinnors psykiska ohälsa har koppling till bland annat kroppsmissnöje. En annan studie undersöker hur kvinnor ser på sin kropp efter en fetmaoperation. De tillfrågade ångrar sig inte men är ledsna över att det krävdes en operation för att bli tagna på allvar. En undersökning visar att män i ledande ställning uppfattar män med vältränade kroppar som pålitliga och därför anställningsbara. Men det får inte vara muskelberg, som anses vara alltför självupptagna för att kunna göra ett bra jobb.
Psykoanalytikern Ludvig Igra skrev klassikern Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet 2001. En tunn hinna finns också mellan omsorgen om och grymheten mot den egna kroppen. Och mellan sant och osant.