Jag har under en längre tid funderat över hur komplicerade samhällsfrågor förväntas få ett svar på någon minut eller via ett twitterinlägg. Många gånger går inte samhällsfrågor att svara kort och snärtigt på. Det krävs helt enkelt längre tid eftersom det ofta finns flera dimensioner som behöver diskuteras. Det är precis som livet i övrigt; alla delar är inte alltid så enkla att förklara på en minut.
”Effektiv vård” – namnet på en stor statlig utredning som beskriver sjukvården i dag och hur den måste förändras för att sjukvårdsorganisationerna ska klara morgondagens patienter och sjukdomar. Utredningen är 792 sidor lång. Inget Twitter i världen kommer att kunna återge innehållet och inriktningen på hur sjukvården måste utvecklas på ett begripligt sätt. Här krävs insikter, ifrågasättande och intresse. Insikter om att vår sjukvårdsorganisation ibland är ineffektiv, fel organiserad och inte alls har patienten i fokus. Det krävs ifrågasättande om bland annat vilka yrkeskategorier som gör vad inom sjukvården och varför det inte ändras i en snabbare takt. Men framförallt krävs det ett intresse. Ett intresse för framtidens sjukvård, den sjukvård som ska finnas om 5–10 år.
Det avlider fler norrbottningar än vad det föds. Men trots länets åldrande befolkningsstruktur, så lever vi längre och är friskare högre upp i åldrandet. Det är en fantastisk utveckling av vår hälsa och en enorm utveckling av vad sjukvården faktiskt åstadkommer när det gäller både nya behandlingar och mediciner.
Men så kommer plötsligt den dagen. Dagen där vi blivit äldre och riskerar att få flera sjukdomar och därmed bli sköra och sårbara. Det ställer höga krav på sjukvården, kommuners äldreomsorg och det påverkar nära och kära. I utredningen ”Effektiv vård” beskrivs det så här; ”Den riktade primärvården och kommunernas hälso- och sjukvård och socialtjänst ska utföras gemensamt för äldre med omfattande behov.” Jag tvivlar på att någon enda människa inte ställer sig bakom det självklara i att vi ska samarbeta om de multisjuka äldres liv. Fokus på rätt perspektiv – personen i centrum där vården ska utgå från patientens önskemål och behov, inte från organisationens egna önskemål och krav. Men jag ställer mig frågan om hur denna komplexa verklighet ska gå att svara på genom en tweet, när det knappt är möjligt i en kröniketext?
Vi behöver fler mötesplatser och samtal om hur framtidens hälso- och sjukvård borde se ut. Därför önskar jag tidiga dialoger med de organisationer och människor som är intresserade av komplexa samhällsfrågor, som exempelvis sjukvård. För en del saker går faktiskt inte att lösa, diskutera eller bli begripligt på max 140 tecken.