Om Musikhögskolan flyttas kommer den att läggas ner

Protesterna växer mot universitetsledningens nedmontering av Musikhögskolan. Studenter har demonstrerat i Luleå och Piteås ena kommunalråd, Kata Nilsson (S), var på plats.

Ett sextiotal studenter, branschfolk, förbund och andra hade samlats på campus i Luleå för att demonstrera mot nedläggningen av ljudteknikerutbildning och nedläggningshotet som hänger över Musikhögskolan. (Arkivbild)

Ett sextiotal studenter, branschfolk, förbund och andra hade samlats på campus i Luleå för att demonstrera mot nedläggningen av ljudteknikerutbildning och nedläggningshotet som hänger över Musikhögskolan. (Arkivbild)

Foto: Reino Jillker

Ledarkrönika2025-03-24 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Innehållet i korthet

  • Studenter vid Musikhögskolan i Piteå demonstrerar mot planer på att flytta skolan till Luleå, vilket de och många andra anser skulle innebära en nedläggning.
  • Piteå kommun har erbjudit sig att täcka underskottet för ljudteknikerutbildningen under ett år, men Luleå tekniska universitet (LTU) har tackat nej till erbjudandet.
  • Kommunalrådet Kata Nilsson (S) stödjer studenterna och kritiserar LTU:s agerande, och menar att en flytt skulle vara förödande för norra Sveriges kulturliv.

Under budskap som ”LTU begår kulturslakt” och ”Rädda musikhögskolan i Piteå” demonstrerade studenter mot nedläggningarna som drabbat deras utbildningar och hotet om att flytta hela Musikhögskolans verksamhet till Luleå. Många krävde rektorn Birgitta Bergvall Kåreborns avgång för det sätt hon hanterat frågan och för LTU, under hennes ledning, under många år avlövat skolan.

Kommunalrådet Kata Nilsson (S) var på plats och demonstrerade. Kommunen har gjort mycket för att försöka parera LTU:s nedmontering, bland annat har danssalarna på Musikhögskolan varit hotade ända sedan LTU lade ned danslärarutbildningen. Nu tar Piteå kommun över hyran av salarna och räddar dem så att de kan fortsätta användas av dansföreningar och professionella dansare.

Piteå kommun erbjöd sig också att täcka den populära och högkvalitativa ljudteknikerutbildningens underskott under ett år för att köpa tid för att utreda andra alternativ till nedläggning. LTU och Birgitta Bergvall Kåreborn tackade nej till kommunens erbjudande, totalt 3 miljoner kronor. Kata Nilsson ställde sig helt oförstående till beskedet:

"Om ekonomin är anledningen till nedläggningen kan jag inte förstå hur man tackar nej."

Studenterna upplever att de inte blir tagna på allvar, när Birgitta Bergvall Kåreborn besökte Musikhögskolan så beskrev de ett möte där de inte fick några svar eller blev hörda.

Kata Nilsson uttrycker sig klart och tydligt om vad hon tycker om Musikhögskolans utveckling och LTU:s agerande i ett inlägg hon gjorde på Facebook i samband med demonstrationen:

"Vi har ropat oss hesa i Luleå-blåsten, men sång och stamp höll oss varma. Kultur och teknik går hand i hand. Ljudteknik är ett ypperligt exempel på det. Det finns ingenting som är motsägelsefullt i att vara ett tekniskt universitet och samtidigt ha en musikhögskola. Och den skolan ligger i Piteå. Och den skolan behöver utvecklas, inte avvecklas. Jag tillhör inte skaran som tror att en "centralisering" till Luleå skulle innebära en flytt – det skulle snarare innebära en nedläggning – av Musikhögskolan. Och det vore förödande för hela norra Sveriges kulturliv – inte bara för Piteå."

Jag delar hennes uppfattning till fullo. Jag tvivlar inte en sekund på att om universitetsledningen beslutar att flytta Musikhögskolan till Luleå så innebär det en nedläggning. I all kommunikation från LTU:s sida så pratar man enbart om den "konstnärliga verksamheten", det "konstnärliga området" eller "konstnärliga utbildningar". 

De pratar aldrig om Musikhögskolan. Det i sig talar om, åtminstone för mig, att man vill omstöpa utbildningarna, Musikhögskolan ska bort och vad som blir kvar av de "konstnärliga utbildningarna" återstår att se.

Birgitta Bergvall-Kåreborn säger själv att hon vill se en nära samverkan mellan de konstnärliga verksamheterna och andra utbildnings- och forskningsområden inom LTU. Som jag uppfattar det hon säger så har man redan bestämt sig för att flytta allt till Luleå, det är ju där de andra utbildnings- och forskningsområdena finns.

Det är bra att Piteås politiska majoritet engagerar sig för att rädda den lilla bredd som LTU trots allt har, vi behöver som sagt ett bredduniversitet och inte ett gruvuniversitet. Eller som Kata Nilsson skrev: 

"Jag tänker med alla krafter jag har fortsätta kämpa för Musikhögskolan i Piteå och är glad att vi är många som gör det."

Upp till kamp!