En politisk kris ska helst inte hända alls. Skickliga politiska staber ser också till att släcka eventuella bränder innan de tar eld. Men om den ändå gör det bör brasan hållas kort. Det är regel nummer ett i alla krishanteringskurser. Ju mer tid media ägnar sig åt ett drev desto större skada på förtroendekapitalet. En sabbad bild av politiker och partier tar lång tid att reparera.
Statsministerns barndomsvän som han utsåg till nationell säkerhetsrådgivare visade sig vara mer än en slarver. Även om Henrik Landerholm behandlades så offentligt när rapporteringen började i höstas. Manliga samhällsdebattörer skojade gärna bort saken. Tonade ned och viftade bort. Men för att delvis citera Olof Palme, säkerhetsrisker är inte hä hä och hepp hepp.
Upprepade gånger äventyrade Landerholm rikets säkerhet. Borttappad mobiltelefon på Ungerns ambassad och glömda sekretessbelagda handlingar på en kursgård. Anteckningsbok med gud vet vad för noteringar i på villovägar. Hur är det möjligt att vara så virrig och både kunna sköta och behålla arbetet? Och det samtidigt som majoriteten av alla svenskar sköter sina jobb. Sjuksköterskor glömmer inte bort viktiga moment i omsorgen om allvarligt sjuka patienter. Poliser har koll på sina tjänstevapen. Förskolelärare tappar inte bort treåringar i lekparker nära vattendrag.
Skriverierna pågick länge och väl. Ulf Kristersson pressades hårt av media när han hellre ville tala om politiska framgångar. Därför var det förmodligen en lättnad för Moderaterna när Henrik Landerholm till slut lämnade sitt uppdrag i slutet av januari. Äntligen lite radiotystnad och fokus på annat för Sverigedemokraternas närmaste partner. Förmodligen skönt även för Landerholm personligen. Visserligen osade hans sista offentliga kommentar en viss bitterhet, men drev är aldrig roligt för någon. Det tär hårt på den utsatte och anhöriga.
Men historien tog ändå inte slut där och då. I veckan kom en nyhet från SVT som närmast liknar en spionromans första kapitel. Städerskan som hittade de kvarglömda handlingarna har tagit emot en banköverföring från en man i den våldsbejakande extremistiska miljön. Henrik Landerholm är nu åtalad för vårdslöshet med hemlig uppgift. Enligt polisen kan en dom på området leda böter eller fängelse i högst sex månader. Är Sverige i krig blir det två års fängelse.
Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist är mycket bekymrad. Till Aftonbladet ställer han flera frågor: Vem har tagit besluten om att inte polisanmäla och att inte lägga pappren på bordet? Hur kunde det tillåtas att det här fick fortsätta som om inget har hänt? Vem på Regeringskansliet lade locket på?
Hultqvist är på rätt spår. Den här affären växer dag för dag och förmodligen har vi inte ens hela bilden av omfattningen ännu. Har Landerholm fallerat fler gånger? Vad visste Regeringskansliet och hur insatt är Ulf Kristersson? Vem gav order till vem? Är det här pågående haveriet en del av ett större systemfel på myndigheten eller är det vänskapskorruption på allra högsta nivå? Hur stor är skadan på rikets säkerhet? Alla kort måste upp på bordet.
Det går inte att utesluta att Henrik Landerholm-affären i slutändan leder till att statsministern behöver avgå. Det var nog inte Ulf Kristerssons plan den där dagen han gav sin goda vän ett prestigefullt och viktigt uppdrag.