PT skriver på nyhetsplats om att Piteå kommun har ändrat sig i fallet Evelina. Man beviljar nu 32 timmars stöd per vecka och förhandlar med hennes tidigare stödperson om återupptagen anställning. En kvinna som talar taktilt teckenspråk och därför kan kommunicera med Evelina. Den kompetensen är ovanlig och därför är det extra viktigt att det är samma person som är i tjänst på alla timmar. Det skapar trygghet och Evelina kan göra sig förstådd.
"Det känns så otroligt skönt. Jag har kämpat och kämpat för detta så länge. Nu får jag ju tillbaka mitt liv! Jag kan planera saker själv. Det här betyder jättemycket för mig", säger Evelina Lindberg till tidningen. Intervjun bildsätts med ett foto på en glad Evelina bredvid en lättad mamma Ingela. Tillsammans har de stridit i ett och ett halvt år mot kommunen. En lång tid då Evelina levt isolerat med bristande stöd, vilket påverkat hennes mående mycket negativt. Nu kan de ha en vanlig relation igen istället för att begravas i byråkratiskt pappersarbete. Samtidigt sträcker sig stödet endast ett år framåt. Båda är oroade för det. Måste de ta upp kampen snart igen? Det är svårt att känna sig helt trygg med så pass kort framförhållning.
Mor och dotter har fått mycket stöd av allmänheten längs vägen. Arga insändare, massiv kritik och en smocka mot kommunen från självaste Euskefeurat är några exempel. Engagemanget är stort och det syns nu tydligt även på PT:s webbsida. Närmare 600 personer ger tummen upp och hjärtan till artikeln om det godkända stödet. Det visar att det här inte handlar om tjafsig partipolitik utan är en genuin empati med en utsatt medmänniska i stort behov av hjälp. Evelina lyfter stödet i PT: "Jag vill säga tack. Ert stöd har betytt jättemycket. Ni har stöttat mig och det har gjort att jag orkat fortsätta kämpa så här länge."
Kommunen vill inte berätta om skälen till att de plötsligt valde att ändra sig. "Det råder sekretess och vi kan inte uttala oss i enskilda individärenden", säger Monica Wiklund Holmström, tillförordnad omsorgschef till PT. En rimlig hållning eftersom individärenden kopplade till personlig integritet och sjukdomshistoria inte är för allmänhetens ögon. Däremot vore det bra om kommunen bättre informerar om hur de generellt jobbar med att leva upp till LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade är en rättighetslag som fyllde 30 år i fjol. Alla invånare i behov av stöd, från födseln eller via sjukdom eller olycka under livet, måste kunna känna sig trygga med att de får hjälp.
Lagen behöver dock förnyas och förbättras. Mycket har hänt på området sedan 1994. Fler för tidigt födda överlever och medicinsk utveckling ökar chanserna till ett gott liv. Men fortfarande har inte alla anhöriga som varken kan eller orkar ta fajten mot myndigheter och kommuner. Enskilda fall ska behandlas rättssäkert och konsekvent. Det är bra att media uppmärksammar och bevakar frågan när det blir helfel som för Evelina. Men det ska inte vara avgörande. Systemet måste fungera stabilt ändå.
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning gäller i Sverige sedan 2009. Konventions principer är tydliga. Fokus är på deltagande, inkludering i samhället och lika möjligheter. I grunden handlar det om mänskliga rättigheter. Precis det som Evelina Lindberg så många gånger själv har lyft fram.