Internationella kvinnodagen kom och gick i lördags. Som vanligt publicerades en rad debattartiklar och inlägg på sociala medier där kvinnor från olika politiska falanger pekade på vikten av kvinnors rättigheter. 8 mars är sedan 1978 internationell kvinnodag utifrån FN:s lista över högtidsdagar. Det märkliga är bara att jämställdhet fortfarande per automatik är en fråga som hamnar i knät på kvinnor. Hälften av befolkningen drabbas inte bara av orättvisor, de ska också se till att lösa dem.
Män lyser med sin frånvaro när det handlar om att prata om jämställdhet. Även fast de också måste ta sitt ansvar för lika rättigheter mellan könen. Det borde ligga i bådas intresse eftersom det bidrar till en mängd positiva effekter för samhället. Enligt en rapport från Tillväxtverket så ger jämställdhet ökad effektivitet och lönsamhet i organisationer. Forskning visar också att män som tar ut fler föräldradagar får en bättre relation till sina barn. Risken för skilsmässa minskar även med delat ansvar för hem och barn.
I samband med internationella kvinnodagen lyfte Jämställdhetsinstitutet sin rapport om löneinkomstgapet: "800 år kvar till jämställdhet." Overkligt lång tid alltså tills mäns och kvinnors plånböcker blir lika stora. Saco slår samtidigt fast att kvinnliga akademiker under ett arbetsliv tjänar i genomsnitt 3,9 miljoner kronor mindre än sina manliga kollegor. Det finns mycket kvinnor skulle kunna göra med den summan. Köpa hus, skaffa elbil, slippa studielån eller spara till en buffert för att alltid vara ekonomiskt självständig.
Sverige står alltså och stampar på flera jämställdhetsområden. Orsaken är förstås makt. Så länge patriarkatet dominerar har män som grupp inget intresse av att lämna ifrån sig sina positioner. Men kampen går vidare i en av världens, trots allt, mest jämställda länder. Därför att tjejer, särskilt småtjejer, behöver förebilder. Symboliken var enorm när Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister 2021. Visserligen med bara knappt ett år på posten, men det betydde mycket. Sköter Socialdemokraterna sina kort väl och vinner valet nästa år så kan hon kliva på igen.
Först när man ser kvinnor ta självklar plats inom alla områden blir det naturligt att själv tänka tanken. Är alla elektriker och statsministrar alltid män blir bilden av rollerna väldigt cementerade. Därför är det så roligt att se hur bra det går för lastbilschauffören Amanda Berggren. Hon kör timmerbil och driver eget åkeri. I ett stort reportage på nyhetsplats i PT får man en inblick i hennes värld. I sociala medier kallas hon Amanda The Trucker. Närmare 20 000 följare får innehåll från hennes vardag på vägarna. Sedan ett år tillbaka driver hon också en podd med samma fokus.
Men att vara ung tjej i åkeribranschen har inte alltid varit lätt. Amanda berättar för PT om hur hon drabbats av avundsjuka, mobbning och kvinnohat. Det faktum att hon själv sparade ihop till en egen lastbil och sedan började köra i egen regi kom med ett högt pris. Situationen blev så tuff att hon lämnade hemstaden Borås, körde 125 mil och slog sig ned i Piteå. Här välkomnas hon med öppna armar. Att komma norrut har varit kanon säger Amanda.
Ett gott betyg till Piteå vars småtjejer nu ser en kvinna köra timmerbil längs vägarna och i sociala medier. Amanda The Trucker är en feministisk förebild.