Vårdalliansen tror på smitta

I senaste Demoskop-undersökningen fick alliansen en glädjechock. Egen majoritet i riksdagen och Moderaterna största parti. Inte underligt att M-företrädare runt omkring i landet fick glädjefnatt. I Norrbotten tror Bo Hultin (M) på maktskifte efter valet.

Vårdalliansen hoppas på att medvinden för partierna på riksplanet ska ge skjuts även i landstingsvalet. Man hoppas därför på maktskifte. (Arkivbild)

Vårdalliansen hoppas på att medvinden för partierna på riksplanet ska ge skjuts även i landstingsvalet. Man hoppas därför på maktskifte. (Arkivbild)

Foto: Per Sandberg

LANDSTINGSPOLITIK2010-06-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den stora medvind som alliansen har i Demoskops senaste undersökning ger säkerligen alliansföreträdare överallt i Sverige en hel del råg i ryggen. Men ibland kan ju förväntningarna bli lite orealistiska. Vårdalliansen i Norrbotten talar om ett maktskifte i Norrbottens läns landsting som fullt möjligt efter höstens val.
Detta trots det mediokra resultatet i förra valet. Efter en valrörelse där alliansen hade en stark nationell medvind och behandlades med silkesvantar av ledande nationell press lyckades man endast skrapa ihop 25,5 procent i väljarstöd. Tillsammans med Norrbottens sjukvårdspartis 15,4 procent kom man upp i fyrtioen procent. En bra bit kvar till de magiska femtio procenten för egen majoritet.

Hur blev då landstingsresultatet i skuggan av den borgerliga riksmedvinden och ett stort missnöje med landstingsledningen, och då främst Kent Ögren enligt den borgerliga oppositionen? Moderaterna tappade nästan tre procentenheter i väljarstöd, Centerpartiet tappade cirka 0,6 procentenheter, Folkpartiet mer blygsamma 0,3 och Kristdemokraterna upp med 0,4 procentenheter. Den tänkta samarbetspartnern Norrbottens sjukvårdsparti rasade från 23,18 procent till 15,44 procent.
Och på den rödgröna sidan hände följande. Socialdemokraterna bröt en långvarig svit av sjunkande valresultat och ökade med nästan 4,5 procentenheter. Miljöpartiet tappade 0,8 procentenheter och Vänsterpartiet tappade nästan fem procentenheter.

I beskrivningarna inför höstens val finns intet nytt under solen från vårdalliansens sida. Man presenterar liksom inför förra valet en gemensam landstingsplan. Norrbottens sjukvårdsparti går sin egen väg och presenterar ett helt eget förslag som inte går i takt med vårdalliansens. Det som brukar beskrivas som alliansens paradgren på nationell nivå räcker inte till i Norrbotten. Här har alliansens förslag stöd av endast 25,5 procent och man lyckas inte sy ihop ett trovärdigt alternativ tillsammans med den tilltänkta partnern. I realiteten verkar man inte ens ha försökt.
Samtidigt har Norrbottens sjukvårdsparti varit nästan osynliga i landstingspolitiken. Man har haft svårt att hitta någon profilfråga att bygga på, och partiets företrädare har varit förvånansvärt bleka och frånvarande i den offentliga debatten. Detta brukar inte vara någon god grund för ett bra valresultat.
Dessutom lever partiet med den uppenbara risken att partiets kärntrupp av missnöjesväljare kan frestas att rösta på Styrman/Mansten-produkten "Rädda Vården". Där kan nog en hel för partiet värdefulla röster gå förlorade.

Hur ser det då ut på den rödgröna kanten? Det är svårare att bedöma. Ju svagare oppositionen är desto svårare blir det att analysera hur väljarna ser på de styrande. Det rödgröna samarbetet har fungerat ypperligt under denna mandatperiod och de slitningar som fanns under förra har vi inte sett skymten av. De fyra landstingsråden verkar fungera bra tillsammans och vill fortsätta att samregera.
Det är ett gott tecken. Den enorma medvind som Miljöpartiet har nationellt borde borga för en framgång även här. Socialdemokraterna visade i förra valet att man såväl lokalt som regionalt gick emot rikstrenden förra gången och kunde gå starkt framåt i motvind.

Vårdalliansens förhoppningar om att rikstrenden ska smitta av sig på landstingsvalet verkar i dag mest som fria fantasier. Ett maktskifte verkar i dag högst otroligt.
Läs mer om