Kulturen är ett sätt att förändra
"Aldrig har så många tagit aktiv del av kultur i Sverige som i vår tid. Aldrig förr har så många lyssnat så mycket på musik, sett så mycket på film, teater eller opera som nu. "Så inleds den kulturpolitiska delen av de politiska riktlinjer som antogs vid partikongressen i höstas. Och det stämmer verkligen.
Våra museer är bara en del av vårt gemensamma kulturarv och vårt kulturliv, men spelar en viktig roll. Lika viktigt är människors eget kulturutövande. (Arvikbild)
Foto: Marianne Hofman
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I den kulturpolitiska rådslagsrapporten uttrycks detta med dessa väl valda ord:
"Kulturpolitik bottnar i frågan om vilket framtida samhälle det är vi vill ha. Vi socialdemokrater tror på det öppna, demokratiska, kreativa, nyfikna, jämlika, dynamiska och framtidsinriktade samhället. Därför vill vi också ha en stark kulturpolitik som skapar förutsättningar för ett sprudlande kulturliv och många människors delaktighet."
Just delaktigheten är grundläggande för såväl det socialdemokratiska samhällsbygget som vår kulturpolitik. Det är ett sätt att skapa ett livaktigt samhälle och ett sätt att bidra till människors förståelse av sig själva och sin omvärld, stärka individernas förmåga till kritisk granskning och omprövning, stimulera människor till nya tankar och lösningar, ge människor kraft att reagera och agera. Helt enkelt ge människor verktyg att ta makten över sin vardag och sin framtid.
Målet för socialdemokratin är att skapa en kulturnation i världsklass. Det är därför viktigt att vi vårdar vårt kulturarv och bejakar mångfalden i detta arv. Detta för att motverka standardisering och utslätning. Detta får på inget sätt innebära ett förhärligande av det svenska på ett sådant sätt att vi utestänger nya impulser och inte låter kulturarvet utvecklas i samspel med vår samtid. Här går skiljelinjen mellan en socialdemokratisk kulturpolitik och en främlingsfientlig kulturpolitik. Det egna arvet behövs som en trygg bas för våra möten med utifrån kommande kulturyttringar.
Den socialdemokratiska partikongressen fastställde följande huvudprioriteringar för den socialdemokratiska kulturpolitiken:
Att alla barn har rätt till kultur.
Att stimulera kvaliteten i kulturlivet.
Att vårda, sprida och använda kulturen.
Den första punkten handlar om att barn och unga ska ha rätt att få ta del av kulturlivet på sitt eget sätt men också om rätten att aktivt få ta del av kulturlivet, att få utöva konstnärlig verksamhet i många olika uttrycksformer. Inga barn ska berövas sin rätt till kulturliv genom höga avgifter som begränsar och utestänger. Den andra punkten handlar om att stimulera kulturlivet genom möjligheter till internationellt utbyte och andra möjligheter till kompetensutveckling och inspiration. En förutsättning för ett blomstrande kulturliv är att kulturarbetarna har goda arbetsvillkor och trygghet vid anställning och arbetslöshet. Detta ger förutsättningar för att fokusera på kreativitet och utveckling. Den tredje punkten handlar om kulturens tillgänglighet. Socialdemokraterna vill öppna upp de kulturella institutionerna mot folket och göra dem mer tillgängliga för folket bland annat genom fri entré till statliga museer, att garantera tillgång till bibliotek och avgiftsfria boklån, att öka tillgängligheten till arkiv och samlingar via internet och om en aktiv vård av våra gemensamma samlingar genom kulturarvs-ROT i tider då arbetsmarknaden behöver stimuleras.