Europasamarbetet handlar om fred, säkerhet, frihet och demokrati. Det märker jag tydligt som ledamot i EU-parlamentets delegationer för Vitryssland och Makedonien. När människor i våra grannländer förvägras rätten tala fritt och att organisera sig i partier och intresseorganisationer, så är i förlängningen även vår egen frihet hotad. Den spirande demokratin i länderna på Balkan har en svår väg att vandra och behöver vårt solidariska stöd.
För mig som socialdemokrat är människors lika värde en gränslös princip. I vår allt mer globaliserade omvärld måste tolerans, välfärd, utbildning och jobb vara en verklighet för alla människor, oavsett land de lever i. En sådan demokratisk utveckling är få förunnat på Västra Balkan.
Makedonien befinner sig i en djup politisk kris. Landets demokratiska utveckling gått många steg bakåt under premiärminister Nikola Gruevskis och hans konservativa koalitionsregering med landets största albanska parti. Pressfriheten är en av de minsta i Europa. Gruevski har också avslöjats för valfusk och för stora avlyssningsskandaler på över 20 000 personer. 17 maj demonstrerade över 50 000 mot landets allt mer auktoritära styre där makedonier och albaner och andra etniska grupper enades om att kräva Gruevskis avgång.
Makedonien är ett kandidatland i EU sedan 2005. Tyvärr står landet med många utmaningar som sätter käppar i hjulet på ett EU-närmande. Dit hör maktmissbruk, korruption, hög arbetslöshet, men också den olösta tvisten med Grekland om rätten till namnet Makedonien. Demokrati och en hållbar fred på Balkan är en Europeisk angelägenhet.
Det räcker med att blicka tillbaka till 90-talet för att påminnas om folkmord och blodiga strider i regionen. Därför är det viktigt att uppmärksamma den demokratiska nedgången i Makedonien. Balkan får aldrig behandlas som Europas bakgård. De krafter som verkar för en demokratisk utveckling, respekt för mänskliga rättigheter och tolerans behöver vårt, Sveriges och EU:s stöd.