Det blev en tuff start på 2016 för fackförbundet Kommunal. Tidningen Aftonbladet avslöjade rena excesserna i förbundsledningen. Det handlade om vidlyftig representation med alkohol, kostsamma utlandsresor och en del märklig affärsverksamhet – allt på medlemmarnas bekostnad. Helt följdriktigt blev det ett ramaskri. Många kommunalare reagerade och krävde att Annelie Nordström skulle lämna posten som förbundsordförande, vilket även skedde i samband med sommarens kongress. Andra valde att lämna förbundet.
Men det onda hade även något gott med sig. Medlemmarnas raseri har drivit fram en storstädning och ordentlig förnyelse i ledningen på Kommunal.
Den nye ordföranden Tobias Baudin, som valdes vid kongressen den 1 juni i år, har låtit kvasten gå på förbundskontoret på Hagagatan 2 i Stockholm. Förbundet har bland annat rekryterat ny kanslichef (Kristina Mårtensson), ny samhällspolitisk chef (Maja Fjaestad), ny organisationschef (Lena Andersson) och ny talskrivare (Clara von Otter).
”Vi har byggt upp en helt ny ledningsstab”, berättar Baudin, när jag träffar honom i ordföranderummet på förbundskontoret.
Förbundsledningen har även antagit ett rejält åtgärdspaket efter Aftonbladets avslöjanden.
”Det handlar om striktare riktlinjer för representation, resor, våra lägenheter och placeringen av medlemmarnas pengar”, säger han. ”För mig är det viktigt att göra upp med den tidigare kulturen. Vi måste bli mer transparenta och leva som vi lär som fackliga företrädare.”
Den nya inriktningen förefaller att ha fallit i god jord på arbetsplatserna. Fram till augusti hade Kommunal tappat 14 000 medlemmar. Men under de tre senaste månaderna har förbundet ökat medlemsmässigt. I början av december hade Kommunal 3 100 medlemmar fler än före sommaren.
”Det är glädjande. Men vi har förutsättningar att växa ännu mer. Den fackliga organisationsgraden är fortfarande för låg på våra arbetsplatser”, säger Baudin.
Positivt för Kommunal är också det goda utfallet i årets avtalsrörelse. Den innebar ett reallönelyft för alla medlemmar i Kommunal – plus en särskild satsning på undersköterskorna.
Men det skedde inte utan fajt. Kommunal har tvingats varsla om konflikt vid två tillfällen under 2016. Först handlade det om de personliga assistenternas rätt att få samma lönepåslag som andra på svensk arbetsmarknad. Därefter tog förbundet strid för att undersköterskor som är anställda i privata vårdföretag ska få samma förbättringar som de offentliganställda.
I bägge fallen fick Kommunal till sist gehör för sina krav hos arbetsgivarorganisationerna.
Mot den bakgrunden blir det, trots allt, en positiv slutpunkt på 2016 för Kommunal. Året som började i moll slutar i dur.
Den nedåtgående medlemstrenden har vänt. Fler har upptäckt värdet av facklig organisering och att ett starkt fack kan lägga tyngd bakom kraven – och nå goda resultat.
Tobias Baudin sitter dock inte nöjd. Mycket av jobbet under 2016 har kretsat internt stök- och städjobb. Men under 2017 kommer det att bli mer tid för resor i landet, agitation och utåtriktad verksamhet. Det kommer att behövas. Baudin och den nya förbundsledningen är på rätt väg. Men det återstår fortfarande mycket hårt fotarbete på arbetsplatserna för flytta fram de fackliga positionerna. Förbundet har 510 905 medlemmar men det kan bli ännu större och starkare.