Raset vid E6 är en katastroffilm som blev verklighet

Regeringen presenterade sin klimatfientliga budget. Tre dagar senare var slukhålet vid Stenungsund ett faktum.

E6 vid Stenungsund är avstängd i båda riktningarna efter ett stort jordskred tidigt i lördags.

E6 vid Stenungsund är avstängd i båda riktningarna efter ett stort jordskred tidigt i lördags.

Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Krönika2023-09-26 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katastroffilmen Avgrunden som nyligen hade premiär handlar om ett stort gruvras i Kiruna. För att vara en svensk filmproduktion så visar den upp rätt realistiska scener. Sprickor i marken växer och får med sig bilar och människor. Paniken sprider sig och snart är hela staden drabbad. Byggnader flyttar sig, träd faller och bilvägar dras isär som de vore gjorda av lera. Säkert en riktigt rolig utmaning för experter på specialeffekter. Samtidigt lämnar man biosalongen med känslan av att det där kommer aldrig hända i Sverige. 

Men i lördags vaknade svenska folket upp till beskedet om ett jordskred på E6 vid Stenungsund. Bilvägen hade gått i två delar och några förare hade i mörkret inte hunnit uppmärksamma vad som hände. De körde ned men skadades lyckligtvis inte allvarligt. En lastbilschaufför som hade parkerat för natten beskriver en skrämmande syn för SVT. Asfalten höjde sig och sänkte sig sedan. Bilar tippade över. Det var så otäckt att han trodde att han drömde.

Orsaken till jordskredet i Stenungsund är förstås inte utrett än. Polisen har startat en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse. Detta på grund av att en byggarbetsplats i närheten har genomfört sprängningar i närtid. Det kan också handla om stora regnmängder som får lerbotten att till slut ge vika. Samtidigt kan flera saker spela in parallellt. Rena turen gjorde att det hände på natten. Konsekvenserna hade blivit mycket värre under rusningstid på en vardag. 

Jordskredet som raserade E6 ligger mitt i ett nationellt riskområde sett till klimatförändringar. Det finns därför skäl att räkna med fler naturkatastrofer framöver, säger Hanna-Sofie Pedersen, expert vid Statens geotekniska institut (SGI) till SvD. I en kartläggning som SGI gjort åt MSB pekas Götaälvdalen och Västkusten ut som ett av tio områden där klimatförändringarna för med sig särskilt stora risker.

Klimatförändringarna gör sig hörda på flera sätt. I Sverige har temperaturförändringen ökat mer än på många andra platser på jorden. Det har bland annat lett till mer årsnederbörd samt mindre snö och is under vintern. Sådana här rapporter går inte att blunda eller hålla för öronen för. 

Samtidigt är regeringens budget för 2024 är ett hån mot klimatet. Varken effektiv eller fungerande tycker Naturskyddsföreningen. Klimatpolitiken i den nya budgeten är ett historiskt svek och en katastrof för klimatet, sade avgående språkröret Per Bolund (MP) i Aktuellt. Missade klimatmål och ökade utsläpp ger inspiration för manus till nästa svenska katastroffilm. Eller passar det kanske bättre in i genren dystopi? Avgrunden är en hygglig rulle som får godkänt. Men låt handlingen stanna enbart som fiktion. 

Som den liberal miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari är så kämpar hon för sitt politiska liv just nu. Centerpartiet hotar med misstroendeförklaring på grund av den klimatfientliga budgeten. Om inte regeringen snabbt styr upp klimatpolitiken kommer de göra slag i saken. Ska ministern gå hel ur det här så måste hon avgå självmant. Det är svårt att vara högst ansvarig för en fråga som statsministern låtsas inte finns. Och som finansministern vägrar finansiera.  Pourmokhtari har inte ens fyllt 30 och har många år kvar på arbetsmarknaden. Med talets gåva går det säkert att hitta ett annat jobb. Hur mycket än SD:s koppel stramar åt runt halsen så finns det en gräns. Den är här nu.