Varje år misshandlas i genomsnitt 20 kvinnor till döds av en närstående. Oftast av en man som de har eller har haft en relation med. Att som kvinna leva i en nära relation kan därför betraktas som ett säkerhetsproblem - som vi pratar för lite om.
Insatschefen Anders Grenstad sa förra veckan till Expressen att bara ubåtsjakten i Stockholms skärgård har kostat kring 20 miljoner kronor. Det ska jämföras med att det årliga stödet till kvinnojourerna höjdes från 19 miljoner kronor till 29 miljoner kronor år 2009.
Det kan tyckas underlig att jämföra två olika politikområden. Men så länge vi har begränsade resurser så behöver vi prioritera rätt. Våld i nära relationer och internationella konflikter är dessutom likartade. Det handlar i båda fallen om ett manligt våld och ett maktutövande. Så länge vi har en obalans i makten mellan kvinnor och män i samhället så kommer kvinnor att utsättas för våld.
Under andra världskriget blev systematiska våldtäkter och våld mot kvinnor ett massfenomen och forskning visar att sexuella övergrepp ökar i alla krig och väpnade konflikter. Men frågan blev aktuell på den säkerhetspolitiska dagordningen först på 90-talet. Först 2008 antog FN en resolution som gjorde våldtäkt i krig till ett internationellt krigsbrott. Det fick alltså pågå rätt länge innan världen reagerade.
En satsning på ett jämställt samhälle borde därför vara mer stabiliserande för världsfreden än nya JAS-plan till det svenska försvaret.
"Vårt största säkerhetshot är inte Ryssland. Mäns våld mot kvinnor skördar betydligt fler liv än de som sammantaget dör i militära konflikter", skrev Gudrun Schyman och Veronika Svärd, Feministiskt Initiativ, förra veckan. Apropå att ryssen tros segla runt i en u-båt längst Bottenvikens kust.
Misshandel i nära relationer är erkänd som en samhällsfråga men behandlas i jämförelse med försvarsfrågan som en privat angelägenhet för respektive relation att hantera. Bara var femte kvinna anmäler misshandel och en anledning är rädslan för att stå ensam när åtalet läggs ner eller strafftiden är slut.
Vi skulle behöva en insatsstyrka i Sverige som får lika mycket resurser som försvaret för att göra något åt att 27 000 kvinnor varje år anmäler misshandel. Sen skulle vi behöva en specialstyrka som kan ta itu med mörkerantalet som finns eftersom bara var femte kvinna vågar anmäla misshandeln.
Vi behöver på allvar avskaffa det manliga våldet i våra nära relationer.