Att resor innebär nya bekantskaper är inget nytt, det är en självklar del i resandet. När jag i slutet av januari reste mellan Luleå och Stockholm, träffade jag en mycket inspirerande kvinna. Hon var övertandläkare och jobbade åt landstinget med specialisttandvård. Efter en stunds samtal blev det tydligt att hon var mycket engagerad i sitt yrke. Hennes prioriterade fokus var barn, barn med väldigt dålig tandhälsa. Jag frågade lite förvånat om det verkligen var ett stort problem bland barnen i Norrbotten. Hon tittade på mig som om jag var en alien från en annan planet och svarade: du anar inte. Hon fortsatte sin berättelse om att små barn, barn upp till 5 år, sövs för att lagning av deras tänder ska kunna göras. Samtidigt ska sägas att 95 procent av fyraåringarna är kariesfria. Hennes ambition att sprida kunskap om barns behov av en god tandhälsa till blivande föräldrar var fascinerande. Hon pratade ivrigt om våra matvanor, allt vårt drickande av söta drycker och hur föräldrar nästintill kapitulerar, därför att deras barn inte vill borsta sina tänder. Tänderna behöver vila och det blir ju svårt, när vi småäter eller ständigt smuttar på sötade drycker konstaterade hon och tittade nästan lite strängt på mig. Jag beundrar hennes engagemang för barnens tandhälsa och vår tids matvanor. Sen sa hon något viktigt, hon sa att vi som är vuxna behöver förstå och respektera att barnens tandvård måste gå först. Barn med svår karies är i behov av tider hos tandläkaren och det kan innebära att vi som är vuxna får vänta. För mig låter det logiskt, men samtidigt tror jag att vi vuxna vill ha besked, om varför vi behöver vänta.
I landstinget har vi fyra stycken hälso- och sjukvårdsberedningar som årligen djupdyker i ett område eller ämne. Under 2014 arbetade beredningarna med tandhälsa och tandvården i Norrbotten. I deras rapport, som finns på landstingets hemsida, går det att läsa att barn och ungdomars munhälsa förbättrats betydligt de senaste 30 åren. Men när människor väljer att avstå från att besöka tandvården, så uppges kostnaden vara en viktig orsak. Idag kan vi teckna abonnemangstandvård, det är ett bra sätt att jämna ut kostnaderna. För trots allt så uppger tre av fyra att de besökt tandvården för undersökning under den senaste tvåårs-perioden. Det är bra.
Vi som bor i Norrbotten har höga förväntningar på tandvården och vår tandvård förknippas med kvalité. Vi upplever att den fungerar bra och att vi får lindring, trygghet och ett gott bemötande. Men rapporten visar att det finns förbättringsarbete att göra, det handlar om tillgängligheten. Eftersom många idag kommunicerar via webben, så vill vi även kunna göra det med vården.
Jag som arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen under många år, förstår behoven som kommer i och med att många äldre har kvar sina egna tänder. Tandhälsa är en viktig del i kompetensutveckling för personalen som arbetar inom vård- och omsorg. Det ställer krav på samarbete mellan kommunerna och tandvården. Det kan få förödande konsekvenser om äldre människors tänder inte vårdas. Tänk er själva så ont det gör när tänderna inte är i ordning.
Så min resa innebar att jag blev nyfiken på min medpassagerares arbete. Nu ska vi bara hitta en tid när jag får fördjupa mig i specialisttandvårdens spännande värld!