En Europeisk investeringsplan på 315 miljarder euro ska få fart på tillväxten i Europa. Det är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som sänder ut det budskapet. Nu har han också fått Europas regeringar att ställa sig bakom planen, som ska leda till strategiska investeringar runt om i EU. Detta är väldigt positivt och det bryter med en politik som i flera år bara pratat nedskärningar.
Nya strategiska investeringar skapar jobb och hållbar tillväxt. Junkerplanen ska genomföras utan att EU:s budget blir större - och det är detta trolleritrick som alla nu hoppas ska lyckas. Det är också en förutsättning för att alla ska ställa upp på planen. Just nu behandlas frågan i Europaparlamentet där oron är stor över hur Junkerplanen ska finansieras.
Själva idén att få privata investerare att vara med och finansiera långsiktiga satsningar som järnvägar, vägar och flygplatser är inte helt fel. Men då måste man hitta de privata investerare som nöjer sig med lägre avkastning och inte leta bland kvartalskapitalisterna som kräver både 25 och 30 %. Här är säkert de stora pensionsfonderna viktiga aktörer.
Europeiska investeringsbanken håller nere kostnaderna för de lån som de står för och det är också styrelsen i banken som fattar slutgiltigt beslut om projekten. EU-kommissionen utfärdar garantier som inte blir trovärdiga om det inte finns riktiga pengar som grundplåt. Därför skapas en garantifond som just nu är föremål för diskussion.
Visst kommer medlemsländerna att stå för stora delar av finansieringen. I alla fall i de rika medlemsländerna. Men vad sker i de fall medlemsländerna inte har möjlighet att bidra med sin del av finansieringen? Då måste EU:s budget tas i anspråk och garantier utfärdas. För att lyckas skrapa fram de pengar som krävs ur budgeten är många i parlamentet nu rädda för att redan beslutade satsningar kommer att få ge vika för Junkerplanens finansiering.
Kommer det att bli planerade satsningarna i forskningsprogrammet Horizon 2020 som får stryka på foten? Kommer det i så fall att bli redan utpekade infrastrukturprojekt inom TEN-T nätverket som får minskad budget? Många backar upp Junkerplanen för att man vill se investeringar för jobb och hållbar tillväxt, men det vill till att planen levererar vad den lovar. Annars är risken att vi bara har bytt vissa strategiska investeringar mot andra och de förväntade resultaten i form av jobb och hållbar tillväxt kommer på skam. Framtiden kommer att visa om Europa lyckas vända utvecklingen.