Inte semester i EU-parlamentet

KRÖNIKA2015-07-09 01:04
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många njuter av semestern just nu och politiken kan kanske tyckas avlägsen för er som ligger i hängmattan eller vid strandkanten. Europaparlamentet har emellertid inte semester förrän i augusti och debatterna är hetare än på länge här i Strasbourg, där diskussionerna givetvis främst handlar om Greklandskrisen. Vår roll för att avhjälpa krisen är starkt beroende av hur kommissionen och medlemsländerna agerar. Samtidigt är det ändå viktigt att parlamentet bidrar till diskussionen om lösningar, både strukturella och akuta.

Alla skulle tjäna på en lösningsinriktad diskussion. Grekland kan komma på fötter igen, vi ska inte glömma att läget så sent som för ett halvår sedan såg ganska ljust ut. Det är viktigt att poängtera det i tider då många verkar vilja ha debatter som ökar konfliktnivån. Det behövs givetvis strukturella förändringar om läget ska förbättras.

Grekland behöver reformera skattesystemet och vissa delar av ekonomin, men långivarna behöver också ha mer realistiska förväntningar på vad som kan göras nu och vad som behövs på lite längre sikt. Låt mig också vara tydlig om euron. Det är ingen quick-fix att Grekland lämnar valutaunionen, den vägen är tvärtom riskfylld. Nu krävs istället ett lugn och fokus på lösningar. Ingen, och allra minst befolkningen i Grekland, tjänar på kris och panikdebatter som söndrar och för de aktörer som måste samverka, allt längre från varandra.

Även debatterna om TTIP (Handelsavtalet mellan EU och USA) har varit intensiva denna vecka. Parlamentet röstar idag om en resolution med våra krav till handelsavtalsförhandlingarna. Resolutionen innehåller flera mycket positiva skrivningar som vår politiska grupp har drivit fram. Vi kräver skydd av arbetstagares rättigheter, offentliga tjänster, fortsatta höga standarder för miljöskydd och livsmedelssäkerhet. Resolutionen innehåller också svar på hur vi vill att det kritiserade investeringsstödet ska reformeras. Förslaget är att ISDS ska reformeras och att det nya systemet ska bestå av offentligt tillsatta, oberoende yrkesdomare i offentliga utfrågningar och innefatta en överklagningsmekanism. Jag kommer att rösta ja till resolutionen och jag tycker att vi nu gör allvar av våra krav att sätta press på förhandlingarna. De som röstar nej avstår från att påverka förhandlingarna. Det tycker jag är en svag position, för de parlamentariker som säger sig ha tuffa krav i förhandlingarna.

Nu när jag sitter här på kontoret i Strasbourg och tänker på Sverige så ser jag soliga lata dagar framför mig. Jag hoppas få uppleva några sådana dagar den här sommaren som ger energi inför hösten. För i höst ska jag ta fajten för bina. De senaste 10-15 åren så har biodlare i Europa rapporterat drastiska nedgångar av bipopulationer och i Nordamerika finns det färre bin än någonsin på 50 år. Vi behöver bina för vår livsmedelsförsörjning och de är ovärderligt viktiga för ekosystemet. I höst ska jag fortsätta att samla stöd i parlamentet för en politik som skyddar bina. Men först ska jag hem och njuta av sommar med gyllene sädesfält och mängder med insekter som flyger och surrar.

Krönika

Läs mer om