Det var i konkurrens med sju andra kandidater som Tornedalens håvfiskekultur blev utvald av myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof) som nominerad med målet att den, tillsammans med Finlands nominering, ska upptas på Unescos lista.
Enligt Charlotte Hyltén-Cavallius, ordförande i expertkommittén som lämnar rekommendationer till Isof om vilka nomineringar som bör läggas fram, motiveras håvfiskekulturen på följande sätt:
− Håvfiskekulturen har valts ut för att den går i linje med Sveriges prioriteringar inom konventionen. Det är ett kulturarv med stark förankring och engagemang hos utövarna och en tradition som delas av flera länder.
Förhoppningen är nu att Finland väljer att delta i nomineringsprocessen tillsammans med Sverige. Beslut om detta tas under hösten av Undervisnings- och kulturministeriet.
Betydelsen av att håvfiskekulturen upptas på denna lista är stor. Det går att jämföra med en världsarvsförklaring. Värdet består inte bara i att det ökar skyddet, det uppvärderar också betydelsen av utövandet, ökar intresset för andra att ta del av den och stärker identiteten hos de som utövar den sedan generationer tillbaka.
En parallell kan tas till världsarvsförklaringen av kyrkstaden i Gammelstad. Idag är det ett av Norrbottens största besöksmål och traditionen att äga och ta hand om sin kyrkstuga och vistas i den i samband med kyrk- och marknadshelger har stärkts och utvecklats. Även i andra kyrkstäder. Inte minst har världsarvsförklaringen fått upp ögonen för norrbottningarna att kyrkstadstraditionen är något unikt och värt att bevara.
Detsamma kommer att gälla även för håvfiskekulturen i Tornedalen om den tar sig in på Unescos lista, vilket jag är övertygad om att den gör.
Jag har tidigare skrivit om betydelsen av att uppvärdera hela Norrbottens kulturarv och historia. Att vi norrbottningar länge fick höra att det inte fanns någon historia här, inget värt att bevara och vara stolta över. Den tiden är förbi men uppförsbacken för att återhämta det tapp detta lett till avseende arkeologisk och historisk forskning, för att inte tala om förmedling av vårt läns rika kulturarv och historia är stor.
Därför blir denna typ av nomineringar och utnämningar viktiga. Det bidrar till skyddet av våra gemensamma kulturarv och historia, leder till större uppmärksamhet och kunskap kring dem och bidrar till att stärka vår identitet oavsett var vi bor i Norrbotten.
Idag finns det 15 världsarv i Sverige och ett immateriellt kulturarv. Tre av de 15 världsarven finns i Norrbotten och snart kanske även ett immateriellt kulturarv, Tornedalens håvfiskekultur. Jag, som norrbottning, är glad över att våra kulturarv tar utrymme. Vår förhistoria och historia är rik och mångfaldig och präglad av kontakter och utbyte. Håvfiskekulturen är ett bra exempel på det, en kultur som bortser från de gränser som satts i senare tid (1809), som förenar och berikar befolkningen både på den svenska och finska sidan.
Besök Kukkola i sommar och håll tummarna att Finland går vidare med nomineringen!