Gnällförbudet måste bort

KRÖNIKA2015-02-04 00:09
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stackars den som blir så dyster, elak och förgrämd att det märks. Ändå är det väldigt lätt att drabbas, framförallt om du är kvinna. Att beteendet stigmatiseras och förlöjligas gör det inte lättare att komma ur det. Ingen vill vara en bitterfitta.

För snart åtta år sedan skrev Maria Sveland boken Bitterfittan som satt jämställda relationer under luppen. Sara lever i en relation och reser ensam till Teneriffa. Hon är trött och lämnar barn och man i Stockholm medan hon tar sig tid att fundera över hur den heteronormativa relationen kunde bli så ojämställd. Boken är fortfarande aktuell.

Ändå säger de flesta jag känner att det har blivit bättre. Vi är ju rätt jämställda i Sverige och alla män är inte dåliga. De hjälper faktiskt till hemma.

Men enligt utredningen ”Män och jämställdhet” utför män ungefär två timmar mindre hushållsarbete per dygn än kvinnor. Knappt en tiondel av farsorna tar ut föräldraledighet under sina barns första levnadsår. ”Ändå är det gnällförbud som gäller för deras kvinnor, de nittioen procenten som sköter spädbarnen, de hundra procenten som lägger två timmar extra i hemmet till sin arbetsdag”, skriver Ebba Witt-Brattström i Dagens Nyheter.

En enkel lösning på ett svårt problem blir att kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning för att hinna med alla måsten. Dålig löneutveckling och sämre karriärmöjligheter gör att vi får en ojämställd arbetsmarknad som sträcker sig ända in i människors kök och tvättstuga.

För killar är det enkelt att öppna skafferiet och i nästa sekund fråga sina flickvänner var sockret står. ”Längst upp till höger, bakom mjölet. Eller kolla på andra hyllan nedanför, bredvid bakpulvret”. Inte alla män är såklart odugliga på att leta i ett skafferi, men ganska många är det. Att hålla koll på var sockret står, vad som är handlat och inte samt vilken dag ungarna ska ha med sig gympapåsarna tar både energi och tid. Tid som många kvinnor skulle kunna lägga på avkoppling, självförverkligande eller annat roligt. Det kanske är därför män kan skämta om Bitterfittan. De har nämligen två timmar extra per dygn för att förverkliga sig själva.

Jag är övertygad om att gnällförbudet är anledningen till att fler kvinnor än män blir förbittrade. Vartenda par borde sätta sig ner och göra en akut handlingsplan för hur de ska undvika att deras jämställdhetsproblem smittar av sig på hela samhället.

Krönika

Läs mer om