Det är nu vi i norra Sverige har vår chans

Det är nu vi ska visa vad det är som gör att livet är på topp just här, så att andra förstår att här vill man bo.

Britta Flinkfeldt

Britta Flinkfeldt

Foto: Kata Nilsson

Krönika2021-03-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år är det 75 år sedan Norrbottens Järnverk invigdes. Handelsminister Gustav Möller (S) talade vid invigningen och berättade om sina tveksamheter kring bygget och som gammal kommunalpolitiker kan jag känna igen mig i delar. Är det rätt i tid? Är kostnaden rimlig? Det var andra tider då men Möller förde ett resonemang om att det inte kändes rätt i hjärtat att se på norra Sverige som en koloni att skeppa stål ifrån. Om människor skulle få det drägligt måste de få göra en insats och norra Sverige behövde därför investeringar.

Jag fascineras ändå över hur, jämförelsevis, enkelt det verkade vara att fatta stora beslut i början av förra seklet när hela malmindustrin byggdes ut. ”Ska vi klara gruvdrift i malmfälten behöver vi elström! Bygg ut i Porjus och dra ledningar därifrån!”. Klart och betalt, liksom. Likheten med den utveckling vi ser idag finns där. Vi pratar fortfarande om var det är rimligt att industrier placeras. Det finns fortfarande människor som tycker att norra Sverige är fasligt långt bort. Och frågan om tillgång till el och energi är högaktuell.

I södra Sverige är det dyrt med el, av flera olika skäl. Och frågan är om det någonsin kommer att ändras. Företag i stort behov av el kan inte vänta och hoppas. Matematiken tvingar produktionen att närma sig tillgångarna. Och jag kan inte annat än att tycka att det är bra.

När den krassa verkligheten klår fördomarna om hur en landsända ser ut och funkar har vi i norra Sverige en rejäl chans. Det är nu vi ska visa vad det är som gör att livet är på topp just här. Det är nu vi har chans att dra av oss de grå koftorna av dåligt självförtroende, lyfta ansiktet mot solen och vara extra stolta över våra livsval. Så att andra förstår att här vill man bo.

Det krävs kapital och matematik för att investeringar ska falla på plats. Men det krävs framtidstro och visioner för att samhället ska utvecklas. Nu är det mycket som spelar oss i händerna och som gör att fler kommer att tycka att det är lättare att fatta investeringsbeslut. Och vi behöver kunna både tänka stort och klokt. Så att vi inte hamnar i det där kolonialistiska. Så att vårt samhälle får vara hållbart, starkt och inkluderande.

Samhällsproblemen är nämligen inte enbart matematiska problem. Som Gustav Möller sa.