Ikväll går startskottet för 2015 års Festspel i Piteå. Under sex dagar kommer musik från många olika genrer att stå i fokus i vår kommun. På Festspelens olika scener kommer allt från franska strängar i Vindla till Lise och Gertrud att ljuda. Det finns chans att få uppleva hur Frida Kahlos liv gestaltas av Duo Cantilena och att få återuppleva Georg Riedels musik från Astrid Lindgren-filmerna tillsammans med Norrbotten Big Band. Ett annat spännande inslag är Paula af Malmborg Wards nyskrivna 37-minutersopera som framförs av tio kvinnliga musiker. En annan kväll finns chans att lyssna till orgelkonsert med Gary Verkade och Andrew Channing på studio Acusticum. Detta är ändå bara ett axplock ur årets breda och spännande festspelsprogram.
Vikten av Festspelen i Piteå har många gånger ifrågasatts utifrån att arrangemanget vänder sig till en smal publik. Synpunkter om att de kommunala pengar som går till Festspelen skulle kunnat användas för att tillfredsställa en bredare publik har framförts. Men kommunal kulturpolitik kan, och får aldrig, handla om att allt man gör ska kunna rikta sig till alla. Nej, i stället måste fokus för kulturpolitiken ligga på att skapa ett kulturellt utbud som sammantaget erbjuder något för alla vid något tillfälle. Det är så man skapar ett kulturliv som bidrar till ett samhälle som genom mångfalden i det kulturella utbudet bidrar till att öka ortens attraktivitet såväl som boendeort som besöksmål.
Kulturen har nämligen en förunderlig kraft när det kommer till att bygga ett samhälle som håller samman. Kulturen är ett kitt som binder oss samman oavsett om vi är mer förtjusta i klassisk musik eller om vi gillar att gå ut och dansa till dansbandsmusik. Om vi alla ska ha möjlighet att känna att vi får den kulturella stimulans som vi behöver så krävs ett brett ”smörgåsbord” av kultur så att såväl den som är fascinerad av Mangamålningar och den som vill lyssna till kammarmusik ska kunna ha chans att hitta sitt guldkorn.
Men kulturen är inte enbart viktig ur ett individperspektiv utan i lika hög grad ur ett samhällsperspektiv. Kulturella uttryck i olika former har sedan tidernas begynnelse varit mycket användbara för den som vill utmana rådande samhällsnormer och ifrågasätta den samtid som man verkar i. Det är inte en slump att poeten Vaclav Havel, en gång frontfigur inom medborgarrättsrörelsen Charta 77, till slut blev president i Tjeckoslovakien. Kultur är nämligen en kraft som bidrar till samhällsomdaning och utveckling och som kan befria människor från förtryck och underkastelse. Kultur är nämligen föda för våra själar och ger vingar åt våra tankar.
Så missa inte chansen att utmana dig själv och gå på något i Festspelens breda utbud som du kanske inte riktigt tror är din grej. Helt plötsligt kan nya dörrar öppnas och du hittar nya musikaliska favoriter som för dina tankar ut i nya oväntade och spännande banor. Allt är möjligt när du låter dig svepas med i kulturens fantastiska vindlingar.