Alla borde få ett sommarjobb

Häromveckan kunde man läsa här i Piteå-Tidningen att antalet ungdomar som får kommunalt sommarjobb minskar i år som en effekt av ett fullmäktigebeslut att endast åttio procent av en ungdomskull ska erbjudas kommunalt sommarjobb.

Att få möjlighet att sommarjobba är en del i varje ungdoms mognadsprocess.

Att få möjlighet att sommarjobba är en del i varje ungdoms mognadsprocess.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

FERIEJOBB 2014-05-02 00:05
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För många ungdomar är sommarjobbet den första verkliga kontakten med arbetslivet. Förvisso har man under skoltid varit ute på PRAO, men när det handlar om sommarjobb så är det första gången skarpt läge och en reell relation mellan ungdomen som arbetstagare och en arbetsgivare. Oavsett om sommarjobbet handlar om att stå i en glasskiosk på ett utebad, att klippa gräsmattor åt kommunen eller på kyrkogården, att vattna offentliga uteplanteringar, att jobba på en hamburgerbar eller att sitta i kassan på COOP eller Kvantum så finns det en arbetsgivare som förväntar sig att du utför en arbetsprestation.

Att på riktigt få känna hur det är att ha ett jobb med allt det innebär ifrån att passa tider, utföra sina arbetsuppgifter till att fungera i en arbetsgrupp med andra människor är en nyttig upplevelse för alla ungdomar, och en del av livets hårda skola. Värdet av den träning man får i hur man uppträder på en arbetsplats ska inte underskattas. Men det fina med ett sommarjobb handlar inte bara om detta, utan också om känslan av att få en lön i sin hand som man jobbat ihop själv. Detta ger en känsla av ökad självständighet.

Sommarjobbens värde för våra ungdomar är så pass stort att det Socialdemokraterna i sin ekonomiska vårmotion lägger in 80 miljarder till kommunerna för att stimulera dem att erbjuda fler ungdomar sommarjobb.

Tyvärr är det långt ifrån alla kommuner i vårt land som har de ekonomiska förutsättningarna att kunna erbjuda alla ungdomar i årskurs nio och första och andra året på gymnasiet ett sommarjobb under åtminstone tre veckor. Andra kommuner som Piteå har de ekonomiska förutsättningarna men väljer att inte garantera alla ungdomar ett sommarjobb. För Piteås del är motiveringen att det ska finnas ett incitament att söka jobb själv aktivt så att inte ungdomarna enbart väntar på att bli tilldelade ett jobb.

Vid en första anblick kan man lätt förledas att tilltalas av Piteå kommuns hållning. För visst ska vi stimulera människor att aktivt söka jobb själva. De ungdomar som verkligen vill ha ett sommarjobb för att tjäna ihop mer pengar än vad man kan få ihop på tre veckor på ett kommunalt sommarjobb letar redan idag själva upp sommarjobb hos andra arbetsgivare, medan de ungdomar som kanske mest behöver få en erfarenhet av hur det är att jobba kanske inte har tur i ”sommarjobbslotteriet” och får jobba en period under sommaren.

Tänk er om man, som ett tankeexperiment, skulle överföra samma resonemang, om än med en annan twist, på vuxenvärlden. För att stimulera arbetslösa att verkligen ta sig i kragen och söka jobb så skulle endast åttio procent av de som är berättigade till arbetslöshetsersättning få någon ersättning. Skulle det vara särskilt många socialdemokrater som skulle stå upp och argumentera för en sådan politik? Nej, i stället skulle nog detta, med all rätta, orsaka ramaskri bland socialdemokratiska företrädare. Förvisso är jämförelsen nog så hårdragen, men den har i alla fall en poäng.

Man får verkligen hoppas att kommunfullmäktige i Piteå tänker till en gång till inför nästa år och ser till att garantera alla ungdomar i årskurs nio i grundskolan och alla elever i första och andra årskurs på gymnasiet kommunalt sommarjobb nästa sommar.

Läs mer om