Valdeltagandet i valet till Europaparlamentet är lågt överlag. Det är inte enbart i Sverige som intresset för att nyttja sin rösträtt ligger under femtio procent. I Slovakien röstade exempelvis enbart 19,64 procent av väljarna i senaste EU-valet medan valdeltagandet i länder med röstplikt, det vill säga Luxemburg och Belgien, låg på drygt 90 procent. Förklaringen till det låga intresset för EU-valet står främst att finna i att människor inte upplever att man kan påverka utgången av valet i tillräckligt hög grad och att konsekvenserna av valresultatet är oklara eftersom EU inte styrs parlamentariskt.
De parlamentariker som utses i valet till Europaparlamentet saknar inte makt. Allt mer makt har kommit att flyttas över till Europaparlamentet och parlamentet har fått medbestämmanderätt i allt fler frågor. De enskilda parlamentariker som väljs har goda chanser att påverka den politiska inriktningen på Europanivå, och därmed är personvalet avsevärt mer betydelsefullt i EU-valet än det är i riksdagsvalen. Det är därför bra att ta reda på vilka av kandidaterna som verkligen gör sitt jobb när de är på plats i Bryssel, och kryssa för den kandidat som du tror bäst har förutsättningar att företräda dig.
Även om personvalet är viktigt så är partivalet också viktigt. Speciellt i detta val. Den konservativa gruppen EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, har under de senaste femton åren varit den dominerande partigruppen och det har naturligtvis satt sin prägel på politiken som förts. Nu pekar opinionsundersökningarna mot att det är jämnt skägg mellan den socialdemokratiska gruppen och den konservativa. Varje litet mandat i de enskilda länderna kan vara avgörande. Hur vi svenskar röstar har alltså stor betydelse. Ett mandat som växlar sida från M/KD till S i Sverige kan helt plötsligt vara tungan på vågen. Eftersom det från och med detta val är uttalat att kommissionens ordförande ska hämtas från den största partigruppen kan detta vara avgörande för om det blir en konservativ eller socialdemokratisk kommissionsordförande. Det om något påverkar europapolitiken under de kommande fem åren.
Varför är det då viktigt med ett stort socialdemokratiskt inflytande i Europaparlamentet? I särklass viktigaste skälet är att ett helt annat fokus kommer att sättas på bekämpandet av arbetslösheten. Om detta har vi skrivit många gånger här på ledarsidan, så den argumentationen hoppar vi över. En annan viktig faktor är kampen mot ökande ekonomiska klyftor. I dagens Europa växer klyftorna såväl inom som mellan medlemsländerna. Det är därför viktigt att stärka fördelningspolitiken på EU-nivå.
Ett annat viktigt område är kvinnoförtrycket. På EU-nivå är kvinnornas ställning avsevärt mycket svagare än den är i Sverige, och vi är ju inte nöjda över hur vi har det. I takt med att arbetslösheten stiger och att klyftorna ökar så försvagas kvinnornas ställning än mer. Även klimat- och miljöfrågorna är centrala på Europanivå. Ska vi klara av de utmaningar vi står inför krävs gemensamma insatser på global nivå. Här måste EU bli en drivande kraft, men för att åstadkomma detta krävs att de rödgröna partiernas inflytande stärks. Annars kommer inget att hända.
Att de främlingsfientliga och högerextrema krafterna runtom i Europa växer sig allt starkare är ytterligare ett skäl att rösta om du vill se ett mänskligt och humant Europa.
Om du inte nyttjar din rösträtt så innebär det att någon annans röst väger tyngre. Då kan det bli fler parlamentariker som har en annan syn på hur samhället ska byggas än den du har. Väljer inte du så är det någon annan som väljer åt dig. Det får du aldrig glömma. Så det är klart att du ska rösta!