Vind i seglen för Markbygden

Regeringen fattade igår, torsdags, det historiska beslutet att tillåta Markbygdens vind AB att anlägga och driva upp till 1 101 vindkraftverk i Markbygden. Ett besked som kan ge hela Markbygden ett rejält uppsving, kanske rentutav vind i seglen.

Piteås kommunalråd Peter Roslund gläds åt regeringsbeslutet.

Piteås kommunalråd Peter Roslund gläds åt regeringsbeslutet.

Foto: Sanna Eriksson

ENERGI2010-03-05 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den vindkraftspark som regeringen nu gett klartecken för, på 1 101 snurror i Markbygden, kommer att bli en av världens största vindkraftsparker. Investeringarna kommer att ligga på mellan 40-60 miljarder kronor och kommer under anläggningstiden att ge många välkomna jobb i bygden. Det har talats om att satsningen på en vindkraftspark i Markbygden skulle kunna generera omkring tusen arbetstillfällen under byggtiden. Michael Kyrk, Svevind, säger i en kommentar att han utgår från att tyska Enercon, som bygger vindkraftverken, fullföljer sina planera att bygga en tornfabrik i Piteå, som de tidigare aviserat. Michael Kyrk fortsätter: "Jag darrar i hela kroppen. Det här är enormt stort och något vi kämpat för jättelänge. Det är helt makalöst."
Även i Piteå är tongångarna mycket positiva efter beskedet om att regeringen gett tillstånd för parken i Markbygden.
- Det är jätteskönt att det här är avklarat. Efter att ha legat lite i sparläge kan nu projektet gå framåt. Lokalt kommer det att innebära en väldig masa arbetstillfällen under lång tid framöver, dels under uppbyggnadstiden, men också långsiktigt. Vi hoppas också att planerna på en tornfabrik, och kanske också en sammansättningsfabrik, blir av. Det här kommer att ge skjuts till Piteå och är därför ett väldigt viktigt beslut. Nu väntar vi också på besked kring Norrbotniabanan, som är nästa stora framtidsprojekt, säger Peter Roslund i en kommentar till beslutet. Man kan verkligen förstå att kommunalrådet Peter Roslund, och övriga Piteåpolitiker, nu gnuggar händerna efter det välkomna regeringsbeskedet. Detta kommer att ge behövlig dragkraft åt såväl Markbygden som Piteå kommun. Piteå kommer inte bara att bli en nod i den svenska vindkraftsvärlden, utan även i Barentsregionen. För att stimulera detta har kommunen redan tidigare avsatta pengar till EU-projektet Vindkraftscentrum i Barentsregionen.

Det var en påtagligt nöjd miljöminister som levererade det positiva beskedet på en presskonferens på torsdagsmorgonen. Man kan också förstå miljöminister Andreas Carlgrens glädje över det beslut som regeringen fattat. Fullt ut kommer vindkraftsparken i Markbygden att producera 12 TWh årligen, vilket är fyra gånger mer än dagens samlade elproduktion från vindkraft. Elproduktionen från vindkraftsparken motsvarar vad kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 i genomsnitt producerat under perioden 2005-2008, eller uttryckt på ett annat sätt, den årliga förbrukningen av hushållsel i två miljoner svenska villahushåll. Detta är en ordentlig skjuts framåt för produktionen av alternativ energi i Sverige. "Det är därför glädjande att regeringen nu kan bevilja tillstånd för Markbygden. Ett projekt som också har ett brett politiskt stöd lokalt", säger Andreas Carlgren i ett pressmeddelande från Miljödepartementet.
Beskedet att vindkraftsparken i Markbygden nu kan förverkligas är positivt ur flera aspekter. För det första är självklart alla nya arbetstillfällen välkomna. Detta kommer att skapa positiva sidoeffekter i hela området och ge fler branscher vind i seglen. Detta kommer i sin tur att bidra till att framtidstron i området ökar. Människor vågar satsa inför framtiden och vågar tro på en framtid i bygden. Det kommer att generera nya satsningar i kölvattnet på byggandet av vindkraftsparken i Markbygden. Satsningen i Markbygden kommer att få andra investerare att vända blickarna mot Piteå och Norrbotten. Regioner där det händer stora saker blir attraktiva att etablera sig i.
För det andra är detta självklart ett välkommet steg i omställningen av den svenska elproduktionen. Andelen förnyelsebar energi ökar genom detta dramatiskt. Förhoppningsvis kommer detta att bli proppen ur för ytterligare satsningar på vindkraft i vårt land, så att tempot i den svenska energiomställningen skruvas upp ytterligare.

Nu gäller det bara för Peter Roslund & Co att se till att vinsterna från denna gigantiska satsning också kommer den lokala befolkningen till del, och då inte bara för "de närmast sörjande". Visst ska markägare, byalag och samebyar ha ersättningar för det intrång som vindkraftssatsningen innebär. Men det är även rimligt att kräva att en del av det kapital som vinden kommer att generera också kommer övriga i området till del. Hur det än slutar med det är Piteå och Markbygden att gratulera. Det här kommer att vara oerhört positivt för området och kommer dessutom att sätta Markbygden på kartan!
Läs mer om