Medborgare måste få del av vinsterna
När vattenkraften började byggas ut förstod få kommunpolitiker vad som fanns att hämta ekonomiskt i detta. Utfallet till gemene man blev ytterst litet. Många medborgare känner sig därför bestulna på sin "rättmätiga" del av de vinster som vattenkraften genererar.
Arbetet med att bygga upp vindkraftsparker pågår på många håll, bland annat här på berget Uljabuouda i Arjeplogs kommun där tio vindkraftverk ska byggas.
Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Fram till det att finanskrisen slog till med full kraft rådde högtryck när det gällde byggande av nya vindkraftsanläggningar. Just nu är det stiltje på detta område men så fort finanskrisen klingar av lär det komma en än större hausse på vindkraftsområdet. Detta är i sig mycket positivt. Sverige behöver ställa om sitt energisystem till högre andel förnyelsebar energi.
Samtidigt har vi i färskt minne de erfarenheter som gjordes när vattenkraften var ung. Många aningslösa kommunpolitiker nöjde sig med de arbetstillfällen som åstadkoms under utbyggnaden. De allra flesta drog nitlotter när det gällde villkoren för långsiktigt ekonomiskt utfall från de etableringar som gjordes i den egna kommunen, och har i dagsläget ringa ekonomiskt utbyte av dessa etableringar. De ersättningar kommunerna får i form av regleringsmedel står inte på minsta sätt i proportion till kraftbolagens vinster.
Vi får inte återupprepa dessa misstag utan måste se till att delar av den ekonomiska vinning som vindkraften genererar kommer kommunerna och medborgarna till del. I dagsläget är det privata skogsägare, som upplåter mark till kraftverken, samt berörda samebyar som får direkt ekonomisk kompensation. Denna kompensation, för intrånget i den privata äganderätten och begränsningar i markanvändandet, ska naturligtvis finnas kvar, men utöver detta ska kommunerna ha en produktionsrelaterad återbäring som kommer alla kommunmedborgare till del. Detta då alla kommunmedborgare i någon form, påverkas av de etableringar som görs oavsett om det handlar om inskränkningar i det rörliga friluftslivet eller audio-visuella störningar.
Med en direkt ekonomisk återkoppling till kommunerna skulle säkerligen nya etableringar underlättas, och inställningen till utbyggnader bli långt mer positiv. På så sätt blir alla vinnare. Sverige kan fortsätta energiomställningen, markägare och samer får även fortsättningsvis intrångsersättning, kommunmedborgarna får del av vinsterna via kommunen och de företag som vill bygga ut fler vindkraftsparker får lättare att hitta områden för nya parker då det lokala motståndet minskar.
Det ska bli intressant att se om Socialdemokraterna vid hösten partikongress vågar ta taktpinnen i denna fråga, eller om man kommer att huka i vinden.