Barnfattigdomen ett växande problem

För några år sedan levde nästan en kvarts miljon barn i hushåll med ekonomiskt utsatt situation. Detta var under den dåvarande högkonjunkturen. I dag, när lågkonjunktur råder och förändringarna i sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring har slagit igenom med full kraft är barnfattigdomen än större, och har under mandatperioden ökat med 50 procent. Vart sjunde barn lever i dag under fattigdomsstrecket.

I Sverige lever i dag vart sjunde barn under fattigdomsstrecket. Detta begränsar dessa barns möjligheter till ett jämlikt liv. Därför har socialdemokratin satt kampen mot barnfattigdom högt på den politiska agendan inför höstens val.

I Sverige lever i dag vart sjunde barn under fattigdomsstrecket. Detta begränsar dessa barns möjligheter till ett jämlikt liv. Därför har socialdemokratin satt kampen mot barnfattigdom högt på den politiska agendan inför höstens val.

Foto: JESSICA GOW

EKONOMI2010-04-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
2010 är det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning vilket lätt kan få oss att tänka på situationen i världens fattigaste länder. Men det är i mångt och mycket att lura sig själv. Sverige av i dag präglas av växande klyftor. Arbetslösheten är skyhög. Trygghetssystemen ger inte längre samma ekonomiska grundtrygghet som tidigare. Detta gör den ekonomiska situationen i många hushåll ohållbar. Detta drabbar särskilt barnen. Barn som växer upp i ekonomisk otrygghet upplever även större otrygghet hemma i bostadsområdet, såväl i skolan som på väg till och från skolan, och på fritiden. Kort sagt så påverkar barnfattigdomen hela barnets livssituation.
Tänk dig själv om du inte kan följa med när dina kompisar går på bio. Eller att du inte kan delta i olika sportaktiviteter för att du inte kan betala deltagaravgiften eller köpa utrustning. Du kanske måste stanna hemma den dag ni ska på utflykt i skolan för att ni inte har råd med matsäck. Du vågar inte be dina föräldrar om pengar till mensskydd. Den verkligheten lever tyvärr alltför många barn i. Här kan man tala om verkligt utanförskap.

Detta är ovärdigt ett land som vårt. Det är också därför som Socialdemokraterna och Mona Sahlin nu särskilt uppmärksammar frågan. Målet är att innan år 2015 ha minskat antalet barn i familjer med socialbidrag med 50 000. Att klara den egna försörjningen stärker självkänslan och får människor att växa. Detta är intimt hopkopplat med det socialdemokratiska målet att den andel av befolkningen som lever på socialbidrag ska minska med 25 procent fram till 2015, därefter ska den halveras.
Att socialdemokratin på detta sätt så tydligt sätter barnen i fokus är ett uttryck för Socialdemokraternas vilja att skapa ett verkligt jämlikt samhälle. Inget barn ska behöva begränsas av vilka deras föräldrar är. Inget barns livsdrömmars ska behöva bli krossade för att de föds med "fel" föräldrar.
För att sätta press på sig själva har man därför satt tydliga och mätbra mål kopplade till barnfattigdomen. Det lovar gott inför framtiden och är en bra början. Men det krävs mer. Att fler får jobb är det i särklass viktigaste. Har fler svenskar jobb så kan fler också klara sin egen försörjning. Det är grunden för kampen mot barnfattigdomen. Inget barn ska i vårt land behöva fundera över familjens ekonomiska situation. Barn måste få vara barn helt enkelt.
Läs mer om