Hur smutsigt ska det få bli?

Valrörelsen har gjort en ordentlig rivstart den här gången. Tonläget i den politiska debatten är högre än det brukar vara vid den här tidpunkten i valkampanjerna. Redan nu verkar dessutom valrörelsen kunna bli smutsigare än vi är vana vid. Är det något vi stillasittande ska acceptera?

Kommunminister Mats Odell (KD) använde häromdagen ordet "Tobleronepolitik" för att beskriva den rödgröna satsningen på kommunsektorn. Syftet var uppenbart. Det handlade om att svartmåla Mona Sahlin och återuppväcka Toblerone-affären i väljarnas medvetanden.

Kommunminister Mats Odell (KD) använde häromdagen ordet "Tobleronepolitik" för att beskriva den rödgröna satsningen på kommunsektorn. Syftet var uppenbart. Det handlade om att svartmåla Mona Sahlin och återuppväcka Toblerone-affären i väljarnas medvetanden.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

DEN POLITISKA DEBATTEN2010-04-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Tobleronepolitik". Smaka på ordet. Ta det i munnen igen och känn efter hur det känns att säga det. Känn också efter vad ordet vill förmedla. Känns det riktigt bra? Eller känner du dig lite skamsen över att uttala ordet.
Mats Odell kände uppenbarligen inte så när han planterade ordet i den svenska politiska historien häromdagen. Utan minsta skam så återupprepade han ordet utan minsta blinkning. Utan minsta tvekan. Väl inövat, välformulerat och väl genomtänkt. Inte något som sades med stundens ingivelse.
Syftet var tydligt. Att åter sätta bilden av Mona Sahlin som fifflare i fokus. Att få henne att framstå som en person som lättvindligt hanterar skattebetalarnas pengar. Helt enkelt svartmåla henne i väljarnas ögon. Ett desperat försök att flytta fokus från att diskutera innehållet i politiken till Mona Sahlin och hennes gamla synder.

Är det en sådan valrörelse vi vill ha inför årets val. En kampanj där det gäller att kasta så mycket skit som möjligt på motståndare. Politiker som strävar efter att ta hedern av varandra. Braskande tidningsrubriker där den ena grova anklagelsen mot motståndaren följer på den andra.
Eller är det så att vi vill ha en valrörelse som handlar om vilken väg Sverige ska välja inför framtiden? Kampanjer där två tydliga politiska alternativ ställs mot varandra och där ideologier bryts mot varandra. Ett val där väljarna känner att de verkligen vet vad de olika partierna står för, och vi får ett valresultat som ger en tydlig vägvisning från väljarna om hur det framtida Sverige ska formas. Detta efter en valrörelse som präglats av respekt såväl för varandra som motståndarens uppriktiga engagemang för vårt gemensamma bästa.
Vilken valrörelse vill du hellre se? Det är nämligen du som väljare som avgör vad som är acceptabelt. Säger du ifrån när du tycker politikerna går över gränsen, så kan vi behålla det goda politiska klimat vi har i vårt land.

Många av partiernas valstrateger har studerat amerikanska valkampanjer och de kampanjmetoder man använder sig av "over there". Det är säkert nyttigt på många sätt. Men låt oss för allt i världen bara ta lärdom av det som är positivt. Att kampanja negativt, genom att försöka svartmåla motståndaren, är absolut något som vi ska lämna kvar hos amerikanerna. Om negativt kampanjande á la Odells "Tobleronepolitik" ska sätta standarden för årets valrörelse så riskerar den att bli mycket ful. Tonläget brukar höjas avsevärt ju mer vi närmar oss valet. Vart ska det sluta om vi börjar på denna nivå? Frågan är hur smutsig vi ska låta valrörelsen bli. Nej, låt Odells uttalande om "Tobleronepolitik" bli ett varnande exempel och låt valrörelsen handla om politik i stället. Det är väljarna värda!
Läs mer om