Handels handlar ansvarsfullt

Handels lade i måndags varsel om strejk med start på skärtorsdagen. Detta för att sätta press på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel för att på så sätt komma vidare i årets avtalsrörelse och få tillstånd förhandlingar på allvar. Varslet omfattar 5000 anställda och berör såväl butiksanställda som anställda på lager.

AVTALSRÖRELSEN2010-03-25 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Årets avtalsrörelse är en av de största på många år. Nya avtal för närmare 3 miljoner anställda ska förhandlas fram, och skillnaderna mellan arbetstagarorganisationernas krav och arbetsgivarnas bud är mycket stora. 150 000 av dessa löntagare organiseras av fackförbundet Handels. Förhandlingarna mellan Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är nu inne på sin sjunde vecka och Svensk Handel har konsekvent avvisat samtliga förslag som Handels lagt fram.
I årets avtalsrörelse är det inte enbart lönefrågorna som står i fokus, även om dessa givetvis står i centrum. Andra viktiga frågor ur ett arbetstagarperspektiv är en förstärkt rätt till heltidsanställningar och tillsvidareanställningar och begränsningar i arbetsgivarens möjligheter att kringgå lagen om anställningsskydd genom att använda inhyrd arbetskraft i stället för att återanställa personer med företrädesrätt.
När det gäller löneökningssidan kräver Handels löneökningar på minst 745 kr/mån för butiksanställda och 620 kr/mån för lageranställda. Detta avvisar Svensk Handel och menar att nivån är alldeles för hög utifrån gällande konjunkturläge. Arbetsgivarsidan anser också att industriavtalets nivåer bör vara vägledande för nivåerna för andra avtalsområden.
- Vi respekterar att industriavtalet ska sätta märke, men de har under tre månaders förhandlingar inte förmått träffa avtal. Med det varsel vi lägger i dag tar vi ansvar för att våra medlemmar ska få bästa möjliga innan det nuvarande avtalet löper ut, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström i en kommentar.

Handels handlar helt rätt. De har att ta ansvar för sina medlemmars väl och ve. De handelsanställda är ett av arbetsmarknadens verkliga låglöneområden och behöver få det arbete man utför uppvärderat. Kraven på bättre möjligheter till heltider och tillsvidareanställningar är också klart rimliga, och kravet på att arbetsgivarna inte ska få ersätta uppsagd personal med inhyrd personal är ett renlighetskrav för svensk arbetsmarknad. Handels har alltså inte tagit till några särskilt stora brösttoner i årets förhandlingar, utan måste anses vara ansvarstagande. En åsikt som föga förvånande inte alls delas av DN:s ledarskribent Malin Siwe. Siwe fungerar ofta som kapitalets och arbetsgivarnas megafon och har svårt att vidga perspektiven. I gårdagens ledare är utgångspunkten kopplingen mellan lönekravens storlek och den nu rådande konjunkturen. Visst finns det en poäng i att höga löneökningar inte förbättrar arbetslöshetsläget. Men frågan man måste ställa sig är om det är genom uteblivna löneökningar som nya jobb kan skapas.

Hade sambandet löneökning och konjunkturläget varit perfekt och arbetstagarna kunnat lita på att få ut sin andel av de vinstökningar som görs i högkonjunktur hade nog viljan att hålla nere löneökningarna i svåra tider varit större. Men Handels medlemmar, liksom större delen av de svenska arbetstagarna, vet att sambandet är svagt och att det inte går att förlita sig på att kompensationen kommer när tiderna blir bättre. Och när det gäller Handels övriga avtalskrav så är det nu som någonting måste hända. Rätt till heltid och tillsvidareanställningar är frågor som inte kan kopplas till konjunkturläget. Det är en sanning på svensk arbetsmarknad att där kvinnorna är i majoritet är heltidstjänsterna färre. Se bara på skillnaderna mellan dem som arbetar i butik och de som är lageranställda. Var finns männen och var finns heltidsjobben? Svaret är givet.
Handels lagda varsel visar hur allvarligt man ser på situationen. Handels handlar helt rätt i detta läge. Det är nu det gäller!
Läs mer om