Vår röda röst kommer aldrig tystna

Piteå-Tidningens ordförande Marita Björkman-Forsman skriver idag på ledarsidan om PT:s historia och den S-märkta ledarsidan.

Marita Björkman-Forsman efter att ha valts till ordförande för Piteå-Tidningen 2017.

Marita Björkman-Forsman efter att ha valts till ordförande för Piteå-Tidningen 2017.

Foto: Gunnel Ekman

Ledare2019-10-31 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ingenstans där jag bott har en tidning på orten spelat så stor roll som här i Piteå. Man kan inte komma till jobbet utan att ha läst den, för då kan man inte delta i samtalet för dagen”, skrev fd. styrelseordförande Kjell Rögde i boken ”Alla dessa sidor” – en bok om Piteå-Tidningen av Erik Westling (1998). Jag som inflyttad till Piteå 1983 kan bara dela den uppfattningen om PT. Boken beskriver just alla dessa sidor och arbetet bakom att producera en tidning.

Ända sedan 1915 har medborgarna i Piteå kunnat läsa Piteå-Tidningen (PT) och det kommer man att fortsättningsvis få göra. Även om PT nu byter ägare så kommer tidningen att fortsätta komma i din brevlåda, som e-tidning eller med nyhetsuppdateringar på webben - den nya tidens nyhetsläsare.

Gårdagens tidningsläsare sökte upplysning och kunskap om viktiga samhällsfrågor. Fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet ville ha en ”folklig” tidning och man kom också att dominera aktieägargruppen från 1929. Redan 1914 skrev första redaktören på PT, Salomon Salomonsson i ett upprop att ”allmänheten må ha ett hum om tidningens hållning”. Det är ledarsidan som vittnar om att Piteå-Tidningen har en socialdemokratisk ledarprofil - en röd ledarsida.

Salomonsson lär också ha påtalat att alla vänstermän därmed bör stödja PT genom flitig prenumeration och annonsering. Han uppmanade också att var och en som hade möjlighet, åtminstone skulle teckna en aktie i PT.

I maj 2017 fick jag förtroendet att ta över som ordförande för PT. Jag kände mig nyfiken, engagerad och såg med spänning fram emot uppdraget. Jag hade under några år i slutet på 90-talet varit krönikör på ledarsidan i PT och där fått ge uttryck för många olika politiska frågor. Som ordförande har jag tittat i aktieboken och förundrats över det stora antal enskilda personer som har ett aktieinnehav på 1 - 5 aktier. Medborgare i Piteå med omnejd som redan 1915 trodde på PT som en röst för folket och gjorde sin kanske första och enda investering.

Jag har de senaste veckorna pratat med några arvtagare till dessa första aktieägare med anledning av det ägarbyte som sker den 1 november 2019. Jag har försökt informera så mycket som möjligt om att det finns en möjlig framtid för tidningen och berättat via aktieägarbrev om de senaste årens negativa resultat samt att styrelsen har fattat många beslut i syfte att få till stånd ett trendbrott i ekonomin men inte sett något sådant resultat. Styrelsen stod därför inför ett vägval som många tidningar i Sverige stått inför de senaste åren. Valet var att sälja i tid eller fortsätta som tidigare men medvetna om att vi endast skulle klara oss några år till.

Styrelsen måste ta ansvar gentemot läsarna, ägarna och personalen och fattade därför beslut om att sälja tidningsrörelsen. Detta beslut skedde samtidigt som Norran i Skellefteå fattade ett liknande beslut. I framtiden går PT, Norran och Norrbottens Media samman i ett Norr Media AB. Mitt och styrelsens förtroende för att de nya ägarna kommer att driva Piteå-Tidningen in i ett framtida medialand är stort och jag önskar dem lycka till.

Styrelsens förhoppning med denna affär är att PT långsiktigt kommer att ges ut under namnet Piteå-Tidningen, att en lokal redaktion ännu kommer finnas i Piteå och att den röda ledarsidan i framtiden också kommer att vara S-märkt.

Media har som uppgift att granska alla i samhället – särskilt maktens korridorer. Om media skulle tystna likt i diktaturländer eller som hetsen mot media i Trump-administrationen, så skulle demokratin gå sönder. Vår röda röst tystnar aldrig!