Välfärdsföretagens fusk måste få ett slut

250 arbetstimmar på en månad. Inga raster eller toalettbesök. En timlön på knappt 54 kronor. Semester är helt att glömma. Så ser verkligheten ut för anställda på hemtjänstföretaget Enklare Vardag, företaget som systematiskt utnyttjat sina anställda och trots kollektivavtal och kontrollsystem medvetet fuskat för att gå med maximal vinst.

Vårdföretaget Enklare Vardag har visat sig ha slavlika arbetsförhållanden.

Vårdföretaget Enklare Vardag har visat sig ha slavlika arbetsförhållanden.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2019-03-05 17:35
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidningen Arbetet avslöjade i början av veckan att slavliknande arbetsförhållanden är vardag för de anställda på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Än en gång ser vi hur anställda exploateras för att några få ska tjäna storkovan på andra människor och välfärdens bekostnad.

Företaget, som framförallt anställer utländsk personal med arbetstillstånd i Sverige, bygger hela sin välfärdsbusiness på att exploatera människor som redan lever i en utsatt situation. Personer som med god tro sökt sig till svensk arbetsmarknad i hopp om ett tryggt jobb.

På pappret verkar Enklare Vardags arbetsvillkor och kollektivavtalsenliga löner stämma.

Men anställda vittnar om hot. Hot om att tvingas lämna Sverige om de inte betalar tillbaka delar av dem tjänar. Hot om de inte fuskar med tidsrapporteringen. Om de klagar. Hot om att bli av med jobbet om de vänder sig till facket. Listan kan byggas absurt lång. Men lika absurt som de oacceptabla arbetsförhållandena är att välfärdsföretag som Enklare Vardag är svåra att komma åt.

Elisabeth Antfolk, ordförande för Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholm, kommenterar att vad som sker är ”fullkomligt förkastligt”, men att Kommunal trots information om missförhållandena har haft bakbundna händer. De sju kommunerna där Enklare Vardag har haft verksamhet säger att de trots uppmärksammat fusk inte har tillräckligt på fötterna för att avsluta avtal. För svensk välfärd är det skamligt.

Företag som prioriterar vinst framför välfärdens verksamhet ska inte få konkurrera om att ta hand om människor som behöver stöd. För när vinstmaximerande är drivkraften blir möjligheten att systematiskt utnyttja människor en bricka i ett trasigt välfärdssystem. Det gäller för både de anställda och brukarna.

Det måste vara kommunernas ansvar att skärpa systemen och stärka kontrollerna så att människor inte utnyttjas. Och det måste vara politikens roll att se till att välfärdens resurser går till att utveckla välfärden.

Medan anställda på Enklare Vardag försöker leva på 54 kronor har företagets VD de senaste åtta åren plockat ut över 20 miljoner kronor i vinst. ”Det är sådana som mig som hon har levt på”, säger en av kvinnorna som arbetar på företaget. Det är dags att sätta stopp för välfärdsmiljonärernas utnyttjande.

Läs mer om