Arbetsmiljö är livsviktigt – ingen ska dö på jobbet

Lagar, regler och resurser behöver stärkas, men det minsta man kan kräva är ju att de regler som finns följs. Jag säger som Arbetsmiljöverket: Skärpning Stegra, skriver ledarskribenten Veronica Palm.

Regeringen och SD:s första budget innebar stora sparkrav på Arbetsmiljöverket.

Regeringen och SD:s första budget innebar stora sparkrav på Arbetsmiljöverket.

Foto: Oscar Olsson/TT

Ledare2025-04-10 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han lämnar barnen på förskolan, skickar ett sms till sin fru för att fråga vad han ska handlar på vägen hem och sedan kör han vidare till jobbet som vanligt.

Men han kom aldrig hem igen. 

Förra året miste 43 människor livet i samband med arbetsplatsolyckor.

NSD rapporterar att Stegra i Boden får ytterligare kritik från Arbetsmiljöverket. 

Vid den förra inspektionen upptäcktes flera brister. Bland annat var en ställning inte rätt monterad, en bomlift inte skyddad mot rasrisk och det fanns risk för fordon att välta över kanter. 

Stegra fick tid på sig att rätta till felen, men vid Arbetsmiljöverkets ny inspektion fanns det brister kvar.

Det är dock inget unikt. Tvärtom är det vanligt att Arbetsmiljöverkets inspektioner leder till prickar. Det är ju ett bevis för att deras arbete behövs.

Samtidigt har vi en regering som underprioriterar arbetsmiljöfrågor. Tidöpartiernas fösta budget innebar stora sparkrav på Arbetsmiljöverket.

Det är fel väg att gå – bokstavligen livsfarligt.

Inte minst i ett län som Norrbotten med tung industri, gruvbrytning och expansiv nyindustrialisering behövs fler inspektörer och fler inspektioner.

Man kanske inte får applåder för att kräva ökade anslag till en myndighet, men att satsa på Arbetsmiljöverket är att rädda liv. 

Men myndigheten kan inte vara överallt hela tiden. Tur då att vi har facket. 

I Sverige finns närmare 100 000 fackliga skyddsombud. De är valda av sina jobbarkompisar för att se till att arbetsgivaren tar sitt lagstadgade uppdrag om en god och säker arbetsmiljö.

I yttersta fall kan de stoppa arbetet om det är för farligt. 

Skyddet på arbetsplatserna hänger ihop med annat fackligt arbete. Varje attack mot fackföreningsrörelsen blir också en attack på ett tryggare arbetsliv.

Skyddsombud och statliga inspektioner är viktigt och behöver prioriteras, men för att säkra liv och trygghet på jobbet behöves mer.

  • Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott
  • Sanktioner vid bristande arbetsmiljöarbete
  • Begränsa antalet underleverantörer
  • Sanktioner om skyddsombud utestängs
  • Svartlista fuskande företag

… är några åtgärder som Socialdemokraterna föreslog redan för ett år sedan.

Målet måste vara att ingen, inte en enda människa, ska dö på jobbet. 

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik så har anmälda arbetsskador ökat med elva procent. Och, som sagt, 43 personer kom inte hem från jobbet alls förra året.

Lagar och regler behöver förbättras. Det behövs ökade resurser för inspektioner och dagligt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna.

Men det minsta man kan kräva är ju att de regler som finns följs och att den som prickas åtgärdar bristerna. Så jag säger som Arbetsmiljöverket: Skärpning Stegra.