”POLISAPPEN” skrivet med kulhål. Efter att ha skjutit drygt fyrtio skott går polisen i Instagramklippet fram till den iscensatta måltavlan och gör reklam för PolisAppen. Poliserna som gör reklam för appen i sociala medier, via officiella och privata konton med tiotusentals följare, använder appens egna tagline och säger att den är "en polismans skarpaste verktyg i benfickan”.
Trots det har appen inga som helst kopplingar till Polismyndigheten. Appen, som idag kostar 169 kronor, ägs och drivs av en enskild yrkesverksam polis. När Facebooksidan fick åttahundra gilla-markeringar publicerades en bild på handfängelser, och på flera bilder syns olika tjänstevapen som pistoler, försvarssprej och batonger.
Tanken med appen är god, du ska enkelt kunna komma åt information om lagar och regler. Men det finns flera säkerhetsrisker: när appen drivs privat finns det ingen kontroll, inget sätt att stämma av informationen mer än att hoppas på att ägaren har gjort sin hemläxa.
Appen skriver om när en polis får skjuta skarpt. Samtidigt tydliggörs att Polisappen inte tar något som helst ansvar för "person- eller sakskador som kan uppstå i samband med användandet av denna applikation” eller ”felskrivningar”. Det kan kännas uppenbart, men om en app som poliser använder som arbetsverktyg innehåller lagtexter och kommentarer måste innehållet stämma.
Vissa delar är direkt oseriösa. En av appens funktioner är en låst del endast för poliser. För att få tillgång till den här delen ska du skicka ett "bevis" på att du är anställd på Polismyndigheten till ett vanligt e-postkonto på Gmail och det finns ingen information om vilka som har tillgång till uppgifterna eller hur de lagras, behandlas eller skyddas.
Här kan det räcka med att någon med tillgång glömmer att logga ut från en dator på biblioteket eller glömmer en telefon på bussen för att känsliga personuppgifter om poliser ska hamna i fel händer. Vad den låsta delen innehåller går inte att läsa sig till, bara att det är "offentligt innehåll som ska gå att hitta på internet" - med skillnaden att det nu är ett privat företag som samlat det.
Flera av de som ger appen bra betyg online är studenter. Som resurs för utbildning är jag övertygad om den här typen av appar vara ett bra komplement, det fungerar bra för körkortsteori eller för den som vill lära sig att äta mer nyttigt. På polisen måste det ställas högre krav.
Genom inlägg i sociala medier är det lätt att få bilden av att appen ses som nästintill oumbärlig eller obligatorisk. När appar som används för myndighetsutövning drivs privat finns det ingen kontroll, inget sätt att stämma av informationen mer än att hålla tummarna och hoppas på att ägaren har gjort sin hemläxa.
Polisappen tydliggör ett behov när de säger sig ersätta "blöta papperslappar och gamla lathundar". För att kunna hålla känsliga uppgifter under uppsyn måste givetvis polisens interna IT-verktyg kunna möta samma behov.