S måste komma ihåg sitt eget mål om 25 % unga

Efter ett rafflande möte stod Socialdemokraternas namn till ordförandeposter i Piteå kommun klara. Det var med siffrorna 34 - 32 som Louise Mörk valdes till ny ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden.

Gabriel Wikström (S) var SSU-ordföranden som stred för att Socialdemokraterna skulle införa ett mål om 25 % unga på listor och uppdrag. Wikström blev senare minister i Löfvens regering efter valet 2014.

Gabriel Wikström (S) var SSU-ordföranden som stred för att Socialdemokraterna skulle införa ett mål om 25 % unga på listor och uppdrag. Wikström blev senare minister i Löfvens regering efter valet 2014.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ledare2018-11-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mörk, som är 25 år, efterträder därmed Ruth Rahkola som innehaft uppdraget i 16 år. Rahkola har själv uttryckt att det inte finns någon besvikelse över att Mörk blev valberedningens förslag, men lät alltså ändå valet gå till omröstning på mötet.

Väljer man att gå till omröstning betyder det oftast att man tror sig ha det stödet i partiet, vilket man får lov att säga att Ruth Rahkola inte hade helt fel i eftersom siffrorna blev så jämna. Men det undergräver också den nyvalda uppdragsinnehavaren när den sittande inte kliver åt sidan utan strid.

Att väljas enhälligt innebär att det inte finns motkandidat och att alla på mötet är överens om att personen är rätt för uppdraget. Så blev det alltså inte för Louise Mörk, som nu tillträder sitt nya uppdrag med vetskap om att 32 av de 66 rösterna inte tillföll henne.

Det är svårt att veta hur Rahkola tänkte, som inte själv var på plats på mötet, när hon lät det gå till omröstning. Tänkte hon att hon hade chans att vinna så känns det som att hon borde varit på plats. Men å andra sidan kan inte alla vara på alla möten jämt, och så är det med det.

Däremot behöver det Socialdemokratiska partiet generellt tänka till i hur man tar till vara på de yngre förmågorna. Det hör politiken till att möten röstar, ibland på något annat än valberedningens förslag, men det är svårt att inte tänka att det var väldigt modigt av Louise Mörk att låta valberedningen föreslå henne till ett uppdrag när hennes företrädare är så erfaren och dessutom inte tänkte avgå frivilligt.

Socialdemokraterna tog beslut på att införa var fjärde ung på listor och uppdrag inför valet 2014. Det var den dåvarande SSU-ordföranden Gabriel Wikström, som senare blev minister i Löfvens regering, som drev på om frågan gentemot partiet inför kongressen 2013.

Det är givetvis viktigt att alla grupper i samhället är representerade på politiska uppdrag, men unga är faktiskt särskilt viktiga för det Socialdemokratiska partiet, eftersom det rent krasst handlar om partiets överlevnad.

Det är liksom inte ett bra kvitto för ett parti om det dör fler medlemmar än det värvas nya, och därför måste också unga släppas fram på tyngre poster för att visa att partipolitiken är en plats för dem. Representation är faktiskt oerhört viktigt för att få medlemmar från alla samhällsgrupper, och det behövs för att demokratin ska fungera som den ska.

Men efter gårdagens möte kan alltså Socialdemokraterna i Piteå nu ansluta sig till den del av nationella partiorganisationen som faktiskt kan stoltsera med att ha tagit det satta målet om unga på tyngre uppdrag på allvar.

I Mörks sällskap runt om i landet finns bland andra 27-åriga Henrietta Serrate, nytt regionråd i Kronoberg, Helena Smith, 31, ny kulturnämndsordförande i Umeå, och Kaisa Karro, 30 år och regionstyrelseordförande i Östergötland. Alla socialdemokrater, unga, och otroligt kompetenta.

Läs mer om