Tjugotvå döda på jobbet hittills i år

Under förra året dog fyrtiotvå människor på jobbet. Fram till idag har tjugotvå människor fått sätta livet till.

Att nolltolerans ska råda mot dödliga arbetsplatsolyckor borde vara en självklarhet.

Att nolltolerans ska råda mot dödliga arbetsplatsolyckor borde vara en självklarhet.

Foto: Hansen, Tor Aage

ARBETSMILJÖ2014-06-12 00:11
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att tjugotvå människor under år 2014 fått sätta livet till på sin arbetsplats är inget annat än ett misslyckande för vårt samhälle. Ingen människa borde behöva riskera att dödas på sin arbetsplats. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet borde ha kommit så mycket längre än det gjort. Vi borde ha kunnat klarlägga vilka risker som finns på en arbetsplats och genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete kunnat minimera dessa risker. Så skulle det i alla fall vara i den bästa av världar.

Tyvärr lever vi inte i den bästa av världar. På många arbetsplatser slirar man på det systematiska arbetsmiljöarbetet och från regeringens håll har tyvärr inte heller arbetsmiljöarbetet prioriterats i någon särskilt hög grad, om man ska vara mild i kritiken.

Många av de allvarligare arbetsplatsolyckor som inträffar idag sker på arbetsplatser där underentreprenörer verkar. Det blir allt mer vanligt att underentreprenörer i sin tur tar in andra underentreprenörer som anställer arbetskraft till minsta möjliga villkor och under arbetsvillkor som man inte trodde att någon skulle kunna arbeta under på svensk mark. Av de fyrtiotvå dödsolyckor på arbetsplatser som inrapporterades i fjol handlade nio om utländsk arbetskraft. Utländsk arbetskraft är således överrepresenterad när det gäller dödolyckor på arbetet.

Riskerna för dödsolyckor på arbetsplatsen varierar kraftigt mellan olika yrken. Det är inte det minsta konstigt. De flesta arbetsplatsolyckor med dödlig utgång återfinns inom byggbranschen, tillverkningsindustrin, transportsektorn samt inom jord- och skogsbrukssektorn. Det är där farorna är störst – och behovet av det systematiska arbetsmiljöarbetet är störst.

Den långsiktiga trenden att olyckorna med dödlig utgång har minskat har på senare tid tyvärr kommit att mattas av. Om inte antalet dödsolyckor i år ska öka jämfört med fjolåret måste det andra halvåret se bättre ut. Det är en allvarlig varningssignal. Arbetsmiljöarbetet måste sättas i fokus igen. Ingen anställd ska gå till jobbet för att riskera att aldrig mer komma hem igen. Nolltolerans mot dödliga olyckor på jobbet är det enda acceptabla.

Läs mer om