Stapla visstid på visstid - i evig tid?

När alliansregeringen tillträdde efter valet 2006 var en av deras första reformer att skapa den nya anställningsformen allmän visstidsanställning. Möjligheterna att stapla visstidsanställningar på varandra ökades markant.

Om Elisabeth Svantesson (M) får fortsätta som arbetsmarknadsminister kommer säkerligen kampen mellan eU och regeringen kring visstidsanställningarna också att fortsätta.

Om Elisabeth Svantesson (M) får fortsätta som arbetsmarknadsminister kommer säkerligen kampen mellan eU och regeringen kring visstidsanställningarna också att fortsätta.

Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

ARBETSMARKNAD2014-05-21 16:13
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den svenska moderatledda regeringen ligger sedan flera år på kollisionskurs med EU-kommissionen vad gäller att stapla visstidsanställningar på varandra. EU-kommissionen menar att det svenska regelverket inte är förenligt med EU-rätten, medan regeringen stretar emot och vägrar att anpassa den svenska lagstiftningen på det sätt som kommissionen kräver. Sverige har nu på sug fram till den 22 juni att anpassa den svenska lagstiftningen men regeringen har ännu inte lyft minsta finger för att gå kommissionen till mötes. EU-kommissionen hotar därför att dra Sverige inför domstolen. Det vore visserligen genant för Sverige men det absolut bästa för de svenska arbetstagarna.

Som svensk lags er ut idag är det möjligt för en arbetsgivare att ha en person anställd på allmän visstidsanställning i 24 månader under en femårsperiod för att sedan kanske låta personen gå på ett vikariat i 24 månader och sedan kanske någon säsongsanställning med uppehåll före och efter. Helt plötsligt är man uppe i att fem år gått från den första anställningen och räkneverket så att säga nollställs igen. Idag finns nämligen ingen bortre tidsgräns för hur länge en person kan varva allmän visstidsanställning, vikariat, och säsongsanställningar hos en och samma arbetsgivare. Rent teoretiskt kan visstidsanställning staplas på visstidsanställning i evig tid bara arbetsgivaren vet hur han/hon ska nyttja det svenska regelverket.

I Sverige är nästan 700 000 personer visstidsanställda idag. De låter med vetskapen om vad detta innebär i praktiken i form av svårigheter att få en bostad, få lån i banken etc. Visstidsanställda har således inte bara en osäker anställning utan också en betydligt mer osäker livssituation överhuvudtaget också. Otryggheten är ett faktum.

Inom Kommunals avtalsområde jobbar de tillsvidareanställda ungefär nittio procent av en heltid medan de visstidsanställda ligger på cirka femtio procent av en heltid. Även grundlönen är sämre för en visstidsanställd än den är för en tillsvidare anställd. Undersökningar visar att skillnaden ligger på ungefär femton procent.

Självklart är det så att visstidsanställningar måste få finnas på arbetsmarknaden för att kunna möta tillfälliga toppar i arbetsbelastning. Men systemet utnyttjas, och det är det som EU-kommissionen också uppmärksammat. TCO har till exempel visat att 65 000 personer har jobbat hos samma arbetsgivare i mer än fem år utan att ha fått en tillsvidareanställning.

Så här kan det inte få fortsätta. Men det lär fortsätta om alliansen får fortsatt förtroende att leda landet efter höstens val. Alliansregeringen kommer med största säkerhet att fortsätta sin kamp mot EU-kommissionen. Svenska arbetstagare ska inte ha sämre skydd än vad deras europeiska kollegor har. Det gäller därför att rösta rätt och rösta rött – såväl nu på söndag som i höstens riksdagsval.

Läs mer om