Fler får jobb med rödgrön dörr
På Svenska Dagbladets debattsida "Brännpunkt" har de rödgröna partiledarna presenterat sin satsning "En dörr in" för de som står längst från arbetsmarknaden på grund av långvarig arbetslöshet eller långvarig sjukskrivning.
De rödgröna partiledarna vill samordna insatserna för de långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa och ge dem "en dörr in" till jobbstärkande insatser.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dessa människor behöver särskilda insatser från såväl Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen som från kommunhåll. I dag är det inte ovanligt att dessa organisationers åtgärder spretar, och att den enskilde lätt faller mellan stolarna.
Den från arbetsmarknaden utestängde måste mötas av insatser som krokar i varandra och ser till att den enskildes arbetsförmåga tas tillvara. Detta bygger på övertygelsen att den var och en av oss i grunden vill arbeta och känna att de bidrar till samhällsbygget och att känna att de ingår i ett sammanhang. Man vill känna sig nyttig och efterfrågad.
Därför vill de rödgröna satsa på ett samlat stöd till arbetslösa och sjuka med namnet "En dörr in", som tar vara på den enskildes möjligheter att bidra efter förmåga. Målet måste vara att hitta lösningar, för den som inte kan arbeta heltid eller bara med viss typ av arbete, som bygger på balans mellan individens ansvar och ett samhälleligt stöd som gör att individen inom rimliga gränser kan hitta ett arbete som fungerar.
En grundläggande förutsättning för ett fungerande rehabiliteringsarbete är att den ska ge snabb hjälp tillbaka till arbetslivet och en inkomsttrygghet under den tid det tar att komma tillbaka till arbetslivet. Målet är ett arbete åt alla. Trygghetsförsäkringarna ska inte fungera som en livslång försörjning, utan som trygghet under omställningsperioden. Skillnaden mellan den rödgröna synen och den moderata ligger synen på vilka verktyg man ska jobba med.
Ett rödgrönt samhälle bygger inte på att du ska leva under piskan av utförsäkring och otrygga inkomster, utan ett rödgrönt samhälle bygger på att varje enskilds förutsättningar måste ligga till grund för vilket stöd som behövs för att man ska kunna återvända till arbetslivet.
I det rödgröna samhället är inte långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna homogena grupper som ska behandlas som kollektiv utan individer med olika berättelser om varför man hamnat utanför arbetsmarknaden. Det kan röra sig om så vitt skilda saker som kronisk eller allvarlig sjukdom, förtidspension, funktionsnedsättningar, sociala problem eller kanske bristande utbildning. Var och en behöver individuella och anpassade insatser. Det är här de rödgröna vill lägga fokus.
För att kunna ge var och en av dessa förutsättningar att återkomma till arbetslivet och inte falla mellan stolarna måste de hanteras av en organisation på lokal nivå där insatserna samlas så att man inte bollas mellan olika myndigheter.
Tidigare försök i denna riktning har varit lyckosamma men har tyvärr byggt på enskilda eldsjälar. Nu måste det till lagstiftning kring detta så att alla oavsett var man bor får tillgång till ett förstärkt sammanhållet individuellt stöd så att den konsekventa rödgröna arbetslinjen kan förverkligas så att många av de som i dag ställts utanför arbetsmarknaden får en dörr in till arbete och delaktighet.