Ett hot mot integriteten

FRA och Ipred är begrepp som verkligen satt sig i den svenska politiska debatten som symboler för hotet den personliga integriteten, som symboler för övervakningssamhället och som symboler för "storebror ser dig". Men det finns andra hot mot den personliga integriteten som klubbats igenom ganska obemärkt i riksdagen.

Den borgerliga majoriteten i Sveriges riksdag beslutade i onsdags att A-kassorna ska tvingas lämna ut uppgifter om sina medlemmar till SCB. Den rödgröna oppositionen röstade emot.

Den borgerliga majoriteten i Sveriges riksdag beslutade i onsdags att A-kassorna ska tvingas lämna ut uppgifter om sina medlemmar till SCB. Den rödgröna oppositionen röstade emot.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

A-kassan2009-12-01 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Senast så hände det i onsdags. Den borgerliga majoriteten i riksdagen klubbade igenom en lagändring som knappast debatterats i media och som den stora allmänheten inte haft en aning om att den skulle vara på gång.

Det handlar om a-kassornas skyldighet att lämna ut uppgifter om sina medlemmar. A-kassorna, vilka är ideella föreningar, kommer nu att bli tvungna att lämna ut uppgifter om vilka som har medlemskap i respektive a-kassa och vilka ersättningar den enskilde får utbetalda.

Maria Stenberg, norrbottnisk riksdagsledamot för S, skriver på Norrbloggen (www.norrblogg.blogspot.com) så här: "Visst tar det alla pris i borgerlig integritetskränkeri?!?! Inte ett enda vettigt svar på varför och på vilket sätt dessa uppgifter hjälper till att besluta om arbetsmarknadspolitikens utformning. Inte ett enda vettigt svar!! HALLÅ DÄR ... hur gick det till när borgarna får besluta om såna här ingrepp i folks integritet utan het och offentlig debatt!!!!"

Man kan inte annat än hålla med henne. Detta är skrämmande ur ett integritetsperspektiv, och strider mot den svenska föreningsfrihetens principer. Plötsligt blir det legalt att röja medlemstillhörighet i ett fall. Vad blir nästa steg? Kommer riksdagen att besluta om att partier ska bli tvungna att lämna ut uppgifter om medlemstillhörighet. Det tål i alla fall att fundera över vad som kan hända i en framtid.

Eva Uddén Sonnegård, statsekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, sade den 11 september i en kommentar till SR:s Ekot: "Anledningen är att det behövs bättre information om vilka som lämnat a-kassorna. Tanken är att a-kassorna ska lämna uppgifter om medlemmar till Statistiska centralbyrån, SCB, som sedan ska bearbeta det hela. Då kommer det också att gå att se vilka som valt att lämna a-kassan sedan förändringarna och avgiftshöjningen 2007."

Kanslichefen på a-kassornas samorganisation, Melker Ödebrink, säger i en kommentar samma dag till Ekot: " Det är inte alls omöjligt därför att det pågår en debatt i samhället där människor är oroliga för att de ständigt registreras och att register samkörs och annat. Om man då får reda på att om man söker medlemskap i en a-kassa så riskerar man samtidigt att hamna i ett stort register med 3,3 miljoner människor där man samkör alla kända uppgifter. Det tror jag kan skapa oro och tveksamhet inför ett medlemskap."

Nu kommer detta att bli verklighet och man kan fundera över varför detta gått så spårlöst förbi. Här har vi varken sett Fredrick Federley (C) eller Camilla Lindberg (FP) på integritetens barrikader. Men det är kanske skillnad på den personliga integritetens värde i olika fall.

En stilla undran. Kommer man att granska privata försäkringslösningar för exempelvis företagare på samma sätt och tvinga försäkringsbolagen att lämna ut sådana uppgifter för att få reda på vilka som har a-kasseliknande försäkringslösningar och vilka ersättningar som faller ut från dessa? Den kunskapen borde väl vara lika värdefull för Arbetsmarknadsdepartementet och regeringen som informationen från de traditionella a-kassorna.
Läs mer om