På onsdagskvällen visades första delen av tre i SVT:s dokumentärserie ”Världens Sofia Jannok”.
– Det visar upp mitt liv som nomad på heltid, en bra spegling. Det är en kontrastrik tillvaro, men jag vet inte av någonting annat. Jag har levt så i hela mitt liv. Familjen är ju förankrad i rennäringen och det förde med sig flyttande.
Börjar det klia när du varit för länge på en och samma plats?
– Nja, inte klia. Jag kan känna att jag blir nedstämd. Jag är mest trygg när jag är på väg.
Till Rävudden i Pite älvdal tvångsflyttades Sofia Jannoks morföräldrar på 20-talet när plats skulle göras för nybyggare. I dag är Rävudden ”mer hemma än någon annanstans” för artisten som säger att hon har stor respekt och vördnad för landskapet.
Pop och jojk har alltid funnits sida vid sida i Sofia Jannoks liv. Tillsammans med kompisen Anna varvade hon Carolalåtar och jojk under uppväxten.
– Jojk var inte särskilt utbrett i svenska Sápmi, ingenting som unga höll på med. Det blev en ”hype”. Vi vann en talangtävling i TV 3 och gick i sjuan när vi började spela utomlands.
– Om man får tro riksmedia kan man få för sig att Sápmi har kommit igång först nu, men det har alltid funnits starka röster. Det är lyssnarna som gör skillnad, när någon lyssnar och tar emot.
– Det ska bli kul att komma till Piteå. Där är kanske inte den samiska andan som starkast, men det finns många samer och många med samisk bakgrund. Kan jag peppa någons ådra är det fett.
Titeln på Sofia Jannoks senaste skiva, ”Orda”, betyder trädgräns. Det kan symbolisera den svenska relationen till Sápmi och allas rätt till existens.
– Det talas om mångfald. Ändå pratar politiker om att alla i Sverige ska vara svenskar. Man måste ändra ”mindset” här. Jag är same, inte svensk, men ingen kan säga att jag inte hör hemma här. Det borde snarare vara tvärtom, att vi kan lära om varandras olikheter, vara grannar och ha det nice.
– Vi ser det överallt, högervindarna som drar fram. Med låten ”This is my land” vill jag visa på en annan världsbild.
Sofia Jannok är en stark och återkommande röst när det gäller urfolks rättigheter.
Vad säger du om att ditt artisteri lätt kopplas till politik och urfolks rättigheter?
– Jag har svårt att skilja på när någonting går från kärlek, tankar och reflektioner till att bli politik. Jag ser inte boxarna. Jag gör det jag brinner för.
– I Sverige anses vi vara för mänskliga rättigheter och ren natur. Ändå är det ett system som inte stödjer det. Kalla det politik om du vill, men jag är same. Jag möter fördomar varje dag.
Musik är för henne ett effektivt sätt att slå an människors känslor.
– Det är kul att vara på turné, där man ser det hända. Det är otroligt vackert, magin mellan publiken och oss på scenen. Man skapar en ”vibe” som bara finns där och då. Vinner jag nyfikenhet hos en enda person är det en enorm seger.
Sofia Jannok har deltagit i protesterna i Standing Rock som har pågått under hösten. Hon har själv funnits på plats och manifesterat mot pipelines. Upplevelsen är det mäktigaste hon varit med om, med tusentals nationsflaggor som vajade i vinden.
– Det var som att komma hem. Bara att vi har samma typ av sovplats med oss, lávvun, som vi reste bredvid alla tee-pees.
Hon ser rörelsen som historisk och början på en ny tid. Ett hopp och ett ljus på ett globalt plan.
– Det är så många som vaknar. Folk som varit inträngda i ett hörn och tänker ”nu får det vara nog”.
Det är mycket Sofia Jannok just nu. Till thrillerserien ”Midnattssol” handplockades hon för sin första dramaroll. Härom kvällen sändes första avsnittet av nämnda dokumentär och under jul sänder P1 serien ”Kaffesump och samiska hjältinnor” där Jannok samtalar med sina vänner om ”högt och lågt” och ”stora små saker” i livet.
– En mikrofon över köksbordet. Alla bor i Sápmi. Det blir mycket kaffe (skratt).
Vad händer när allt det här är över?
– Jannok-bomben (skratt)? Jag kommer att säga tack, förlåt och gå hem och lägga mig och sova.