Norrlands största litteraturfestival, Littfest, samordnas med Umeås Novellpris 17-19 mars. Islam är det ämne som kommer att diskuteras mest flitigt, att döma av programmets utannonserade seminarier, föreläsningar och debatter.
Professor Mattias Gardell ska till exempel inte bara prata om sin senaste bok "Islamofobi". Han deltar också i en diskussion kring slöjan med muslimen Ann Ferm som är engagerad i den muslimska fredsrörelsen, litteraturpedagogen och ungdomsledaren Dan-Ove Willman, samt Umeåfotografen Elin Berge. Den sistnämnda har gett ut boken "Slöjor" med forskaren Edda Manga.
Islam tas också upp av Sigrid Kahle, född i Paris 1928, som specialiserat sig på islams värld och kultur. 2006 donerade hon, enligt Littfests hemsida, sin och maken Johns boksamling med inriktning på Islam och orienten, till Umeå universitet där hon är hedersdoktor. Själv har hon skrivit fem omfattande verk och fick 2006 Stig Dagerman-priset med motiveringen att hon "lagt grunden för förståelsen av islamisk kultur i Sverige". Tillsammans med en annan författarveteran och hedersdoktor, Carl-Göran Ekerwald som är född 1923, kommer hon också att samtala om introducerandet av den persiska litteraturen i Sverige.
Peter Törnqvist, som prisats mångfalt för sin roman "Kioskvridning 140 grader" är en annan Littfest-gäst, liksom Eric Ericson. Hans busiga brevsamlingar och de byråkratiska svar han fått på sina märkliga förslag har fått många läsare att både skratta och häpna.
Tre litterära priser delas ut: I juryn för Umeå Kulturhuvudstads novellpris ingår Per Olov Enquist, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Elin Claeson, Kerstin Wixe och Svante Weyler. Nyinstiftade "Rättigheter till en novellförfattare" riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år för att uppmärksamma FN:s barnkonvention och delas ut av Kulturverket, Umeå Kommun och Minabibliotek.se.
Elsa Swenssonstipendiet går i år till Tora Hedin, för hennes arbete med att göra den tjeckiska litteraturen och kulturen mer känd i Sverige.