Fem års fokus för att alla ska få rätt till kultur

Att alla ska ha lika stor rätt att delta i kulturlivet är självklart - i teorin. I praktiken är personer med funktionsnedsättning i stor utsträckning utestängda både från att utöva och ta del av scenkonst. Det vill kulturinstitutionerna och andra aktörer i Norrland gemensamt ändra på och uppmanar varandra att agera i frågan.

Mindre snack och mera verkstad är nästa steg för att målet om allas rätt att delta i kulturlivet ska uppnås, slås det fast i en deklaration som aktörer i de fyra Norrlandslänen enats kring. Bilden är en arkivbild från förra året, när Michele Brangwen dance ensemble uppträdde i Studio Acusticum i Piteå där tillgängligheten för funktionshindrade är god.

Mindre snack och mera verkstad är nästa steg för att målet om allas rätt att delta i kulturlivet ska uppnås, slås det fast i en deklaration som aktörer i de fyra Norrlandslänen enats kring. Bilden är en arkivbild från förra året, när Michele Brangwen dance ensemble uppträdde i Studio Acusticum i Piteå där tillgängligheten för funktionshindrade är god.

Foto: Erik Westergren

UMEÅ2010-12-22 06:00

Med hänvisning till att Sverige skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, antogs den så kallade Norrlandsdeklarationen vid ett seminarium i Umeå 25 november.

I den uppmanas kulturlivets aktörer att gå från ord till handling för att ta nya steg mot tillgänglighet till scenkonsten för alla.

- Det är en uppmaning till alla, även handikapprörelsen, att sätta igång och jobba med det här på allvar. Däremot har vi undvikit att göra en handlingsplan, säger Jan Johansson vid Norrlands närverk för musikteater och dans, NMD, som sedan tidigare arbetar tillsammans med kommunerna för att lösa de problem som finns.

Vid seminariet i Umeå deltog förutom NMD även Statens kulturråd, Piteå Kammaropera, Scenkonstbolaget i Västernorrland, Norrlandsoperan, Norrdans, Teatercentum Norr, de nordliga handikapp- och riksteaterföreningarna, länsteatrarna, de fyra nordliga landstingen, Folkets Hus och Parker i Norrbotten, Västerbotten och Mellannorrland, Umeå kommun, Västerbottens museum, och allmänna arvsfonden.

- I den diskussion som avslutade seminariet framkom en tydlig vilja till att stärka initiativen till norrländsk samverkan för ökad tillgänglighet till scenkonsten. Frågan är högst aktuell och har den senaste tiden lyfts fram på flera områden, säger Jan Johansson.

Aktuell fråga
Han syftar bland annat på att Riksdagen utropade 2010 som tillgänglighetsår och att Kulturrådet antagit handlingsplaner för åren 2011-2016. Norrlansdeklarationen "Nya steg för tillgänglighet till scenkonsten - från ord till handling!" är en fortsättning på Hallundadeklarationen som antogs 2008, vid ett seminarium som Kulturrådet arrangerade.

Företrädare för kommuner, det fria kulturlivet och kulturinstitutioner slog fast att man "vill se åtgärder som möjliggör allas rätt till kulturupplevelser, både när det gäller delaktighet och inflytande. Alla ska ha lika möjlighet att stå på scen, arbeta i kulisserna och sitta i salongen. Inte bara i FN-dokument - utan också i vardagen och i verkligheten".

Nya steg framåt
För att höja ambitionerna ytterligare hölls ett första seminarium i Umeå i april i år och i november var det åter dags för ett nytt steg. I den senaste deklarationen enades företrädare för institutioner, arrangörer, fria grupper,

handikapprörelsen, lokalhållare, kommunala tjänstemän och politiker med fler, om en bred samverkan i de fyra nordligaste länen för att "under den närmaste femårsperioden sätta fokus på frågan om allas tillgänglighet till

scenkonsten".

- Vi vill klargöra att det är dags att gå från ord och tanke till handling och att vi kan lära av varandra, säger Jan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!