"SVT utnyttjar himbafolket"

SVT anklagas för att exploatera afrikanska minoritetsfolk i den nya dokusåpan "Den stora resan". Enligt den namibiska organisationen LAC fick himbafolket "småpengar" i betalning, och beskrivs dessutom fördomsfullt.

Familjen Rosenkjaer Kjellström från Ystad skildras under sin vistelse hos himbafolket i Namibia.

Familjen Rosenkjaer Kjellström från Ystad skildras under sin vistelse hos himbafolket i Namibia.

Foto: SVT

Stockholm2009-08-31 06:00
"Den stora resan" börjar sändas i SVT den 8 september och handlar om tre svenska familjer som flyttar hem till minoritetsfolk i Namibia, Vanuatu och Indonesien. Syftet är att skildra de svenska familjerna och de kulturkrockar de utsätts för.
I Namibia flyttar en familj hem till himbafolket. Enligt Legal Assistance Centre, LAC, i Namibia har det svenska produktionsbolaget Eyeworks filmat utan att först sökt tillstånd hos dem. LAC har den namibiska regeringens uppdrag att företräda minoritetsgrupperna, eftersom dessa själva ofta lever omedvetna om lagar och rättigheter.
Alla som vill filma himbafolket är skyldiga att först kontakta LAC, uppger svenska Afrikagrupperna.
- De har inte blivit kontaktade och det var därför de reagerade när de upptäckte att det här filmandet pågick, de kontaktade oss, säger Lena Kalmelid, ordförande i Afrikagrupperna.
"Låg ersättning"
LAC är, liksom partnerorganisationen Afrikagrupperna, kritisk till den låga ersättning det svenska filmbolaget betalade ut.
- Filmteamet betalade med några säckar majs och småpengar, runt 40 kronor per dag. Det är förnedrande. När jag konfronterade dem sa deras kontaktperson på plats att "de här människorna gör ju i alla fall ingenting". Det är struntprat. De har sin boskap att ta hand om. När filmteamet är på plats kan de inte sköta sina vanliga jobb, säger Zeka Alberto, jurist för land, miljö- och utvecklingsfrågor på LAC, i ett pressmeddelande från Afrikagrupperna.
Enligt Micael Lekberg, programchef på SVT, ska Eyeworks följa alla lokala avtal.
- Vi är jättenoga med att de följer de avtal och lagar som finns i det landet där de jobbar. Det reglerar vi i vårt avtal med Eyeworks, det är en förutsättning. Vi ställer nu frågan till Eyeworks när det gäller alla de här omständigheterna.
"Extremt primitivt stamliv"
LAC och Afrikagrupperna vänder sig också mot SVT:s marknadsföring av programmet, och menar att den är stereotyp.
Där står bland annat att svensk vardag byts ut "mot extremt primitivt stamliv", och att himbakvinnorna "smörjer in sig med rödbrunfärgad lera i stället för att tvätta sig".
- Vi utvecklar det där i programmet. Vi vill verkligen lyfta fram deras kultur och det är inget som säger att vår är den rätta. Det är ett jättespännande program om hur två kulturer möts, säger Micael Lekberg.
Det är inte så att programmen lyfter fram stereotyper för att poängtera just kulturkrockar?
- Jag upplever det inte så. Vi har ingen anledning att stigmatisera kring andra kulturer, det vill vi absolut inte göra.
Eyeworks Swedens vd, Anders B Karlsson, säger till Expressen att bolaget "sökt alla tillstånd som behövs".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!