Obamas kändisstöd kan slå tillbaka

En brigad av Hollywoodkändisar och världsartister sluter upp bakom Barack Obama. Men är kändisstödet en tillgång eller en belastning för demokraternas presidentkandidat? Författaren Susan Faludi är övertygad om det senare.

Skådespelaren George Clooney gick tidigt ut med sitt stöd för Barack Obama.

Skådespelaren George Clooney gick tidigt ut med sitt stöd för Barack Obama.

Foto: MANNIE GARCIA

Stockholm2008-10-14 06:00
Bruce Springsteen och Jay-Z spelar in pengar åt Obama, Madonna jämför McCain med Hitler i en konsertvideo och komikern Sarah Silverman uppmanar unga judar att bojkotta sina mor- och farföräldrar om de inte röstar på demokraternas kandidat.
Barack Obama kan knappast klaga över stödet han fått från USA:s kändiselit. Men det finns tecken som tyder på att den massiva uppbackningen inte är odelat positiv. Bör en presidentkandidat sola sig i glansen av Hollywoodkändisar - och finns det inte vissa kändisar som man absolut inte borde förknippas med?
Barack och Paris
Den amerikanska författaren och feministen Susan Faludi pekar på hur John McCain försökt vända Obamas kändisstöd mot honom. I en omdiskuterad kampanjvideo blandade han bilder på Barack Obama med bilder av Britney Spears och Paris Hilton medan en speakerröst mässade: "Han är den störste kändisen i världen. Men är han redo för att leda?"
- Det intressanta, som ingen verkar fatta, är att se på vilken sorts kändisar McCain jämför Obama med. Han säger inte att Obama är som Tom Cruise eller Mel Gibson eller Harrison Ford. Det är en del av en större strategi som går ut på att feminisera Obama, säger hon.
Att förvekliga fienden är ett beprövat trick inom politiken. Budskapet lyder: "Barack är en kärring, han klarar inte av att ta ansvar när det verkligen gäller". Det är ett knep som möjligen har sett sina bästa dagar, Paris Hilton tog effektivt loven av McCain i en egen video där hon hänvisade till honom som "den där skrynklige vithårige killen".
Pinsamma fans
Frågan är ändå om inte Obama klarar sig bättre utan vissa av sina fans. Hiphopvärldens förtjusning i honom har i vissa fall inneburit direkta pinsamheter. När Ludacris hyllade Obama i sin låt "Politics as usual" kallade han president Bush för "mentalt handikappad" och Hillary Clinton för "bitch". Det tvingade Obama att ta avstånd från Ludacris, precis som han tidigare fått markera sin avsmak för kvinnoföraktet och materialismen i hiphopens texter.
Det är inget som stoppar rapparen Pras, tidigare medlem i supergruppen Fugees, från att fortsätta värva röster för Barack Obama. Han har till och med rest till Sverige för att försöka få utlandsamerikaner här att rösta.
- Även om jag bara kan få till en röst i Sverige så är det ändå en röst som han inte hade. Mitt stöd handlar inte bara om snack utan om handling. Men kändisar och politik går inte alltid ihop, eftersom många inte förstår politikens verklighet. När det gäller konflikten i Georgien så tycker de flesta kändisar att det bara är för USA att åka till Ryssland och be Ryssland hålla käften. Så enkelt är det inte, säger han.
Även om den mediala uppmärksamheten kring kändisarnas politiska val är stor är det inte säkert att den har någon reell betydelse. Den 20 augusti hade Obama fått 4,8 miljoner dollar i donationer från Hollywood-eliten medan McCain fick mindre än 900 000 dollar. Men det är en försvinnande liten del av kampanjbudgeten, i september hade demokraterna 389 miljoner dollar att spela med.
Statsvetaren och USA-experten Merrick Tabor på Stockholms universitet tror inte på vare sig kändiseffekten eller på backlashen:
- De konservativa försöker föra ut föreställningen om att det bara är Hollywoodvänstern som stöder demokraternas kandidater. Men de som inte gillar sådana kändisar kommer inte att rösta på Obama i alla fall. Just nu pågår den verkliga kampen: om de oberoende och mittväljarna som inte har bestämt sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!