Nick Cave skriver om kvinnohat

En sexfixerad försäljare fick rockstjärnan Nick Cave att återvända till litteraturen. "Bunny Munros död" är en frustande skröna - men också en brutal skildring av manlig sexualitet och kvinnohat.

Så här är vi vana vid att se Nick Cave. Men rockstjärnan har också en annan ådra. Nu har hans andra roman "Bunny Munros död" översatts till svenska.

Så här är vi vana vid att se Nick Cave. Men rockstjärnan har också en annan ådra. Nu har hans andra roman "Bunny Munros död" översatts till svenska.

Foto: TARIQ MIKKEL KHAN/AP/SCANPIX

Stockholm2009-10-28 06:00
Nick Cave har skapat ett monster och han är väl medveten om det.
Huvudpersonen i hans nya roman är en tvättäkta grabbgrabb. Övertygad om sin egen oemotståndlighet har Bunny Munro, resande försäljare i skönhetsbranschen, siktet inställt på erövring. Hans sexuella ideal är Kylie Minogue och Avril Lavigne, men hey - Bunny sätter på vem som helst, död eller levande, bara hon har tuttar och fitta.
Tonen i boken är rå och skämtsam, med ett tilltal som vore den hämtad ur en halvpornografisk blaska för män.
- Det finns en särskild sorts engelsk manlighet som omhuldas i magasin för män: Den där bekymmerslösa sexgalna killen som kommer undan med vad som helst. Jag ville använda den manstypen och undersöka vad som döljer sig bakom den där sortens humor - som i grund och botten är totalt kvinnofientlig, säger Nick Cave.
Avskräckt
I slimmad tredelad kostym och med det svartfärgade håret karaktäristiskt bakåtslickat möter han upp i finaste sviten på Berns i Stockholm. Det är inte första gången Cave besöker Sverige, men en av de få gånger som han gör det i egenskap av författare. Senast han publicerade en roman var 1989, men "And the ass saw the angel" översattes inte till svenska.
Det var aldrig självklart för honom att det skulle bli ytterligare en bok, det tre år långa och uppslukande arbetet med debutromanen hade en effektiv avskräckande effekt.
- Det var väldigt destruktivt på många sätt. Jag lyckades inte skilja på mitt eget jag och på huvudpersonens jag på det sätt som en författare måste göra. Det blev väldigt tvångsmässigt och destruktivt. När boken var färdig sade jag till mig själv "okej, jag har testat det. Jag vill inte vara författare, jag vill hellre vara musiker".
Mot undergången
"Bunny Munros död" blev han nästan lurad att skriva. Berättelsen om hur Bunny efter sin frus självmord reser runt på vägarna tillsammans med sin nioårige son skulle egentligen bli ett filmmanus. Men regissören John Hillcoat, som gjorde Nick Cave-filmen "The proposition" lyckades inte få filmbolagen tillräckligt intresserade. I stället satte sig Cave och skrev om manuset till en bok.
"Bunny Munro" är i mångt och mycket en skröna, skriven med lätt hand och mycket humor. Samtidigt rymmer den minst lika mycket mörker som Nick Caves musikaliska utforskningar av ämnen som våld, sex och kärlek. Att Bunny är på väg mot sin undergång vet läsaren redan i första kapitlet.
- I den här boken är våld och sexualitet i princip samma sak. Allt jag skriver kan förmodligen ses genom det prisma som våldet står för. Till och med väldigt känsliga låtar där en man och en kvinna ligger på en blåklocksäng och konverserar är fortfarande våldsamma på något sätt - eller så präglas de av våldets frånvaro.
Gubbsjuk sexfixering
Det är lätt att bli äcklad av Bunny Munros gubbsjuka sexfixering och sjaskiga tillvaro. Men Nick Cave blir uppriktigt ledsen när hans bok beskrivs som misogyn.
- Det gör mig upprörd. Jag känner att jag har försökt skriva en bok som undersöker den delen av det manliga psyket och att jag rasar mot den på något sätt.
Och för Cave handlar boken inte först och främst om Bunny Munro, utan om den självupptagne och amoraliske försäljarens nioårige son.
- Det är en bok om en pojke och om en osammanhängande och skadad familj. Det var en lättnad att kunna skriva in pojken i den här obscena världen. Jag har själv nioåriga pojkar och jag vet hur de ser på mig. Trots alla mina fel är jag gudalik i deras ögon, på det sätt som fäder är för sina barn.
FAKTA Nick Cave
Född 1957 i Warracknabeal i Australien. Pappa Colin var lärare och mamma Dawn bibliotekarie. Har tre syskon.
Bor i Brighton och Hove i England tillsammans med hustrun Susie Bick och tvillingsönerna Arthur och Earl, 9 år. Cave har också sönerna Luke och Jethro, båda 18 år men med olika mammor.
Mest känd för sin musikaliska gärning med banden The Birthday Party, The Bad Seeds och Grinderman. Har också skrivit filmmusik, bland annat till "Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford". Skrev manuset till den kritikerrosade filmen "The proposition" som kom 2005.
Debuterade som romanförfattare 1989 med "And the ass saw the angel", som kritikerrosades för sitt experimentella och dialektala språk. Har också skrivit lyrik och pjäser.
Är också aktuell med skivan "White lunar", som innehåller filmmusik han gjort tillsammans med samarbetspartnern Warren Ellis. Ellis uppträdde tillsammans med Cave under den kombinerade uppläsning och konsert som hölls på Chinateatern i Stockholm den 20 oktober.
Jo, Nick Cave kan mycket väl tänka sig att skriva en tredje roman. "Fast inte nu, i dag".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!