Mest ojämställt inom musiken

Jämställdhetsarbetet har gett resultat på scenkonstområdet. Men musiken är fortfarande det stora sorgebarnet. De flesta chefer, dirigenter, tonsättare och orkestermedlemmar är fortfarande män.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2009-02-17 06:00
I augusti 2007 fick Statens kulturråd i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad jämställdhetsanalys på scenkonstområdet, med utgångspunkt i betänkandet "Plats på scen". Undersökningen skulle bland annat spegla bidragsfördelningen och de yrkesmässiga villkoren för män och kvinnor.
I rapporten framgår det att det hänt en del positiva saker ur jämställdhetssynvinkel.
Andelen kvinnliga chefer på teatrarna har ökat kraftigt, på tre år har andelen kvinnor på stadsteatrarna gått från noll till 40 procent. Många teatrar anger att de aktivt arbetar med genusfrågor.
På musikområdet går utvecklingen betydligt trögare. På de regionala musikorganisationerna var 76 procent av de tillsvidareanställda män och 24 procent kvinnor 2007. I de stora orkesterinstitutionerna var motsvarande siffror 66 procent män och 34 procent kvinnor.
Bland de tonsättare som sökte bidrag från Statens kulturråd var bara 26 procent kvinnor. Av alla orkesterchefer, chefdirigenter och konstnärliga ledare på de 13 orkestrar som får bidrag från Kulturrådet var bara två kvinnor, resten män.
I utredningen "Plats på scen" konstaterade en musikproducent att "traditionen är jämställdhetens värsta fiende på musikområdet". Det är en tes som återigen bekräftas i Kulturrådets utredning. Där uppmärksammar Kungliga Musikaliska Akademien att musikinstitutionerna lever i "otidsenliga hierarkiska strukturer" och att man behöver verktyg för att förändra dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!