Offentliggjorde miljonpris
Tre år senare, den 5 december 2008, hålls en hastigt sammankallad presskonferens på Grand Hotell i Stockholm. Ett nyinstiftat operapris offentliggörs som ska bära Birgit Nilssons namn. Prissumman: en miljon amerikanska dollar. I ett förseglat brev som ska öppnas i början av 2009 finns namnet på den första pristagaren.
Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation - stiftelsen som håller i prismiljonerna - menar att det var helt i linje med sopranens personlighet att vänta i tre år med att avslöja priset.
- Hon gjorde precis samma sak när hon avslutade sin karriär. Hon talade inte om för någon att hennes roll i "Elektra" skulle bli hennes sista operaföreställning".
- Ordet blygsamhet förknippar jag inte med Birgit på det sättet. Men hon hade ett stort hjärta.
I självbiografin "La Nilsson" som kom ut 1995 bidrar Birgit Nilsson själv med humoristiska minnesbilder från ett händelserikt och motsägelsefullt liv. Hon trotsade faderns vilja och reste till Stockholm för att utbilda sig till operasångerska. Kvällen innan hade hon mjölkat gårdens kossor, nu hade dörren öppnats till fina salonger. Hennes första sånglärare avfärdade henne hånfullt:
- Birgit måtte väl begripa att det är min själ inte för bönder att bli sångare.
Den gången teg hon och bet ihop - men senare i sin karriär gjorde hon sig känd för att med klassiska oneliners näpsa ohövliga dirigenter och påträngande beundrare.
Vad var det som gjorde lantbrukardottern från Sverige till en sådan världsstjärna? Rösten, förstås, svarar alla som tillfrågas.
- Hon sjöng perfekt. Det var den sorts röst man hör en gång i livet. Ljudet skiljer sig från allt annat, jag blev kär i den rösten och det sättet att sjunga, säger holländaren Menno Feenstra, tidigare konstnärlig chef på Kungliga Operan.
- Hon hade en perfekt teknik, men hon hade också en enorm personlighet och jag tror att hon hade denna fantastiska karisma för att hon var sig själv. Hon försökte inte vara någon annan, hon var bara helt och fullt sig själv.
-Hon var bäst på allt, utom möjligen någon italiensk roll, säger Menno Feenstra.
Föräldrahemmet museum
Han jämför Birgit Nilsson med Maria Callas - två fantastiska operaröster med komplett olika personligheter. Birgit Nilsson var visserligen också en juvelbehängd kosmopolit, men förblev samtidigt sitt ursprung trogen. Föräldragården i Svenstad var en viktig bas för henne och där invigs Birgit Nilssons museum, troligen i maj 2010. Pengarna till museet, tolv miljoner kronor, kommer från operastjärnans egen stiftelse.
- Vi ska visa kontrasten mellan Birgits enkla bakgrund och den stora stjärna hon blev, berättar Birgitta Lindström-Harmark, vd i Birgit Nilssons minne, tillika Birgit Nilssons kusinbarn.
Birgit Nilsson var operasångerskan Susanne Resmarks inofficiella mentor. Prisets storlek förvånar henne.
- Personligen tycker jag det är för mycket pengar att ge till en person. Vad ska en internationell sångerska eller sångare med åtta miljoner till? De sjunger ju in dem på nolltid. Men det är klart, alla vill göra sitt avtryck i himmelen.