Kulturarvslyftet lika trögstartat som befarat

Omkring 1200 långtidsarbetslösa hoppades regeringen få ut i Kultursarvslyftet redan i år. Hittills har ansökningar för 321 personer kommit in.

Skogsstyrelsen och länsstyrelsen i Jönköpings län vill låta inventera skyddsvärda träd inom Kulturarvslyftet.

Skogsstyrelsen och länsstyrelsen i Jönköpings län vill låta inventera skyddsvärda träd inom Kulturarvslyftet.

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgbild/SCANPIX

Stockholm2012-07-30 06:00

Digitalisera Lantmäteriets analoga flygbilder, fotografera Moderna museets samling, uppdatera Ljusdals kommuns konstregister eller inventera skyddsvärda träd i skogarna kring Jönköping.

Det är exempel på olika jobb i några av de 79 ansökningar om pengar från Kulturarvslyftet som än så länge har kommit in till Riksantikvarieämbetet.

Arbetet ska utföras av lönebidragsjobbare, samtliga långtidsarbetslösa med funktionshinder, en grupp som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

Svårt med egna pengar
Precis som fackförbundet DIK (akademikerfacket för kultur och kommunikation) befarade redan i höstas tar det tid att få igång regeringens satsning, vilket gör att en del av de statliga pengarna riskerar att frysa inne.

Många ideella föreningar och institutioner som inledningsvis varit entusiastiska har blivit besvikna när de förstått att projekten kräver medfinansiering från deras sida.

- Institutionerna har ofta väldigt begränsad ekonomi, de tycker att det är svårt att få till lösningar. Men vi som jobbar med det här försöker lyfta frågan lite högre.

- När det gäller hembygdsföreningar som saknar pengar och möjlighet att anställa folk kan man kanske tänka sig att kommunerna tar arbetsgivaransvaret, säger Charlotte Hamilton på Riksantikvarieämbetet.

- Sedan ska man inte glömma att när arbetstagarna är med i projektet kommer de in i socialförsäkringssystemet igen och kan försörja sig själva.

- Man får se det här i ett vidare perspektiv.

Hoppas på budgetpengar
Riksantikvarieämbetet har gått ut med information bland annat till alla kommuner och till kyrkans stift med förhoppning om att de avsätter budgetpengar till olika projekt inom Kulturarvslyftet i höst.

- Vi ser samtidigt att de projekt som kommer in är oerhört kreativa och spännande, det gäller att få till stånd projekt och hitta lösningar just kring den här finansieringsbiten.

FAKTA Kulturarvs- lyftet

Ett treårigt projekt som finansieras av arbetsmarknadsdepartementet och vänder sig till långtidsarbetslösa med någon form av funktionshinder. Jobben ska bestå i att vårda, digitalisera och inventera kulturarvet.

2012 till 2014 väntas 4 400 personer få jobb med lönebidrag. Regeringen anslog 800 miljoner kronor till projektet, av dessa ska 270 miljoner gå till löner för utbildade handledare med mera.

Två myndigheter beviljar pengar. Arbetsförmedlingen beviljar lönebidrag till de långtidsarbetslösa, nivån på lönebidraget avgörs av respektive persons arbetsförmåga och det blir sedan upp till arbetsgivaren (museet, den ideella föreningen, institutionen och så vidare) att skjuta till de pengar som återstår för att komma upp till en skälig lön.

Riksantikvarieämbetet beviljar så kallat anordnarbidrag, 5 000 kronor per lönebidragsanställd och månad som bland annat kan användas till att finansiera en utbildad handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!